Hrvatski radio

Radio Zadar

Defile ribarskih brodova

01.08.2015.

14:59

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kaljske ribarske noći nastavljene su danas tradicionalnim defileom više od deset ribarica zadarskim kanalom. U najribarskijem mjestu u Hrvatskoj s ribarima je danas bio i premijer Zoran Milanović sa suradnicima.

Da su Kali zaista najribarskije mjesto u Hrvatskoj najbolje svjedoči činjenica od 40 plivarica kojima tamošnji ribari love sitnu plavu ribu. Blizu su i uzgajališta tuna, a ne treba posebno isticati koliko ribarstvo znači žiteljima toga dijela otoka Ugljana.

Oko trideset posto ulova sitne plave ribe, inćuna i srdela, ulove naši ribari, kaže načelnik Općine Duško VidovOd ribarstva se dobro puni općinski proračun, nezaposlenih gotovo da ni nema, a dobro je organiziran otkup i prerada ribe. Veliki rezultat napravila je ribarska zadruga Omega 3, koja je svojom oragnizacijom i prodajom ribe na tržištu dosta podigla i cijenu ribe, ističe Vidov. 

Ove godine izlovljene su rekordne količine sitne plave ribe. A može li se od toga samo dobro živjeti ili pak i obogatiti - odgovorio nam je umirovljeni ribar Lovre MišlovNema milijunaša, ljudi rade da živu. Nije to neka velika cifra. Svi se varaju da se od ribarstva dobro zarađuje, kaže barba Lovre. 

Nakon što je prije mjesec dana s ribarima lovila i predsjednica države, danas je na tradicionalnom defileu ribarskih brodova bio premijer Zoran Milanović. To, mu kaže, nije prvo druženje s hrvatskim ribarima. Ovo je lijepo, ali to je i važna gospodarska grana. Dakle, ovo su brodovi koji su građeni u Hrvatskoj, moglo bi ih se graditi i još. Ovo je dobar izvor prihoda i na kraju krajeva naša tradicija. Mi smo jedna od rijetkih malih nacija koja je jako vezana uz more, rekao je hrvatski premijer.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.