Hrvatski radio

Radio Zadar

Delicija iz Novigradskog mora dobila oznaku izvornosti

22.06.2019.

08:18

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: agrra.hr

foto: agrra.hr

Foto: - / -

Nakon stručnog postupka koji je trajao tri godine, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je novigradskoj dagnji korištenje zaštićene oznake izvornosti. Temelj je to za daljnji razvoj školjkarstva na širem zadarskom području, a dagnja je uz malostonsku kamenicu jedina školjka s tom oznakom.

Nakon trogodišnjih istraživanja, radionica, znanstvenih radova na međunarodnim skupovima, potvrđeno je kako je novigradska dagnja posebna, najprije s obzirom na uzgojno područje jer Zrmanja u Novigradsko more donosi veliku količinu slatke vode. Postupak specifikacije je vodio dr Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru : Sad je potvrđeno da je novigradska dagnja tek drugi proizvod iz ribarstva uz malostonsku kamenicu koja ima tu oznaku u Hrvatskoj , inače je u Europi vrlo mali broj proizvoda koji ima tu oznaku, njih tek 30-ak. Zrmanja uzrokuje veliko povećanje hranjivih tvari u tom području što vrlo pogoduje školjkašima, pa novigradska dagnja ima puno veću količinu mesa u svojoj ljušturi kroz duži vremenski period tijekom godine - kazao je za program Radio Zadra dr Župan.

Stoga je ova školjka posebna okusa. Oznaka će sada pomoći uzgajivačima, dodaje Župan: Uzgajivači mogu proizvod lakše plasirati a sama oznaka nosi i bolju cijenu, može se osigurati veći dohodak s obzirom da je školjkarstvo pogodno za male uzgajivače.

Iako Zadarska županija na državnoj razini prednjači u uzgoju i preradi morskih proizvoda kad je o plavoj i bijeloj ribi riječ, uzgajivači školjaka nisu brojni - tek ih je 15-ak. A područje Novigrada i Starigrada ima  velikog  potencijala za razvoj školjkaštva, posebice s obzirom da  proizvodnja ima vrlo malog utjecaja na okoliš.  Zadarska županija stoga u suradnji sa sveučilištem ulaže u nove tehnologije uzgoja, dodaje dr Župan. Takva je primjerice Novozelandska metoda: U tom smislu se u suradnji sa Zadarskom županijom provodi pilot projekt DORI kod Selina– uzgoj po novozelandskoj metodi punjenja dagnji izravno na konop, ne koriste se više plastični pergolari, proizvodnja je ekološkija a omogućuje i veću proizvodnju po jedinici površine - ističe Ivan Župan.

Novigradskoj dagnji s oznakom izvornosti otvaraju se brojne mogućnosti, a idući važan korak je potvrda kvalitete ove posebne morske namirnice na stranom tržištu. Na velikoj fešti večeras u Novigradu će se od 22 sata kušavati 500 kilograma ove delikatese. Tome će prethoditi stručni skup  u crkvi Svete Kate gdje će se govoriti o novim tehnologijama uzgoja školjkaša. 

dr Ivan Župan o novigradskoj dagnji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.