Hrvatski radio

Radio Zadar

Denis Karlović, ŠC Višnjik: "Okrećemo se obnovljivim izvorima jer su cijene energenata otišle u "nebo" i sigurno neće padati"

07.09.2022.

11:11

Autor: Željko Kapelari

Na Višnjiku odlučili ugraditi solarne panele i uštedjeti milijune kuna

Na Višnjiku odlučili ugraditi solarne panele i uštedjeti milijune kuna

Foto: HTV / HRT

Športski centar Višnjik uz Opću bolnicu Zadar najveći je potrošač energije u Zadru. Dvorane, bazen, vanjski tereni koji zahtjevaju adekvatnu rasvjetu, reflektori poskupljenjem energenata doveli su do toga da u Višnjiku moraju pronaći način što i kako dalje.

Troškovi su se jako povećali kako nam je rekao direktor ŠC Višnjik, Denis Karlović.


- Po starom ugovoru koji smo potpisali prošle godine koji je bio povoljan, poskupljenje u odnosu na godinu prije je preko 5 milijuna kuna, da sada potpisujem ugovor to bi bilo poskupljenje od sigurno deset milijuna kuna , jer je cijena plina porasla 400% i to je nešto što nitko pa ni mi ne možemo pratiti.


Što kane poduzeti?


- Moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. U tijeku je projekt za postavljanje solarnih panela na dvoranu za što imamo suglasnost HEP-a. Projekt bi ubrzo trebao biti gotov, a nakon revizije i suglasnosti potrebno je na javnom natječaju izabrati izvođača, ali nadam se kako ćemo što prije to riješiti, iako je vrlo zahtjevan projekt. Međutim, u početku bi uštede bile, procjenjujemo oko 70 posto, a kasnije bismo nastavili s tim.


Na Višnjiku djeluje 165 klubova, hoće li se njima cijene najma terena i dvorane uslijed krize povećavati.


- Klubovi ionako teško žive i nije realno podizati cijene. Višnjik je neophodan kako klubovima, sportašima, tako i rekreativcima i svim ostalim građanima i tako treba ostati. Mi moramo realizirati ovaj projekt i cijela priča je u tome.


Dodao je Karlović još da je ŠC Višnjik i prvi koji je pokrenuo ovu priču s obnovljivim izvorima od svih sportskih dvorana u Hrvatskoj te da vjeruje da će ju prvi i realizirati do kraja-


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.