Hrvatski radio

Radio Zadar

Deset dana zadarskih restorana i vinara

15.03.2018.

14:52

Autor: HRT radio zadar

Dino Stanin / Pixsell

Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Od danas do 25. ožujka u 9 zadarskih restorana za 100 kuna može se uživati u meniju koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta, praćenih čašom vina zadarskih vinara. Uvod je to u ovogodišnji Zadar Wine festival, koji će za vikend 24. i 25. ožujka u Arsenalu okupiti 80-tak vinara.

Sudionika je desetak više nego lani, predstaviti će svoja vina prvenstveno ugostiteljima, ali i ostaloj zainteresiranoj publici. Drugo je to izdanje festivala osmišljenog prvenstveno kako bi se pojačala prisutnost domaćih vinara na vinskim listama naših restorana, te kako bi se vinarima olakšao kontakt s njihovim glavnim kupcima.

Prošle godine većina je izlagača zadarski festival ocijenila jednim od najboljih na kojima su bili, kaže jedan od organizatora, Ivan Stiblik. Osim domaćih, stižu i pet vinarija iz Slovenije. Program iz kušavanje vina donosi i nekoliko stručnih radionica, za građanstvo, ugostitelje i struku. Kako bi se osigurao dobar odaziv hoteljera i ugostitelja Dalmacije na više od 600 adresa upućene su pozivnice s besplatnim ulaznicama.

Ove godine novitet je uvod u festival, „Deset dana restorana”, najavljuje organizator Danijel Peroš, kako bi promovirali Festival, ali i kako bi pomogli ugostiteljima, koji tijekom ožujka popunjavaju personal za sezonu, iako posao je još prilično slab, te kako bi sugrađane motivirali da dođu na Poluotok. Naglasio je i kako je festival promocija zadarskih vina i za ugostitelje i za široku publiku, zbog čega postoji i ulaznica, po cijeni od 75 kn za jedan, odnosno 120 za oba dana - kako si se selektirala uistinu zainteresirana publika. 

Festival i uvodnu manifestaciju objeručke podržava i zadarska Turistička zajednica, ističe Ante Galić. Eno i gastro ponuda jedan su od najvažnijih motiva dolaska gostiju, pogotovo van sezone, tako da sve veseli što su zadarski proizvođači uhvatili korak s ostatkom Hrvatske, a ponuda na ovogodišnjem Festivalu to će još jednom dokazati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.