Hrvatski radio

Radio Zadar

11:00 / 28.10.2019.

Autor: Božidar Kolega

Digitalna pristupačnost svima

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

23. rujna na snagu je stupio Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji bi trebao osigurati da osobe s invaliditetom nemaju nikakvih prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju.

Zakon je donesen sukladno europskoj direktivi o digitalnoj pristupačnosti. 

Digitalna pristupačnost  osigurava pristup digitalnom sadržaju bez prepreka za osobe s invaliditetom odnosno da svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti digitalne sadržaje uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće. Zakon o pristupačnosti, prema odredbama Direktive, propisuje nužnost uporabe svjetskih standarda prilikom izrade mrežnih stranica, njihovog izgleda, načina navigacije kroz sadržaj, pretraživanje i strukturu.

Kao što znate i mi  slijepe osobe sve više smo uključeni u to. Koristimo računala sa čitačima  ekrana, s govornim jedinicama. Imamo i mobitele sada kao i druge videće osobe, samo prilagođene za nas. Međutim sad dolazimo do onoga, uvijek postoji, ima ono ali. Mi uđemo recimo bukvalno na neku stranicu preko interneta, uđeš u naslov, podnaslov, i ono najvažnije kad treba nažalost to ne može, nije prilagođen za nas. Zato smo upravo krenuli, pogotovo prema državnim tijelima i lokalnim tijelima prema mrežnim stranicama koje su sada sve više, sve šire da bi mi mogli se s njima služiti. 

kaže Mladen Bajlo predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije. Iako je zakon donesen, provedba još uvijek zapinje, dodaje Mladen Bajlo. Stoga poručuje:

Da se ta ravnopravnost, ne samo nas slijepih nego svih invalida ili znači da se prilagode te mrežne stranice,  da bi mi mogli znači surfati po tim stanicama, tražiti, jednostavno da budemo koliko je moguće ravnopravni s videćim osobama.

U Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom, a u Europskoj uniji je više od 80 milijuna osoba pogođeno nekim oblikom invaliditeta. Unatoč tome, manje od 10% mrežnih stranica u Europi je prilagođeno njihovim potrebama. Stoga je potrebno usklađeno djelovanje kako bi se osiguralo da su digitalni sadržaji u potpunosti dostupni osobama s invaliditetom, kako bi se pružila bolja kvaliteta života putem, primjerice, lakšeg pristupa javnim uslugama i kulturnim sadržajima.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.