Hrvatski radio

Radio Zadar

Diklo se zatvara. Gdje će Zadrani zbrinjavati otpad?

25.09.2020.

14:33

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Viša inspektorica zaštite okoliša naredila je Gradu Zadru i gradskoj komunalnoj tvrtki Čistoći da u roku od tri mjeseca zatvore odlagalište otpada u Diklu. Grad traži primjerenu lokaciju za alternativno odlagalište.

Kako se, zbog mnogih žalbi u postupku javne nabave, gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim oduljila, Grad traži primjerenu lokaciju za alternativno odlagalište. Centar bi trebao biti izgrađen za dvije godine, a financira se u 90-postotnom iznosu sredstvima iz europskih fondova. Vjerojatno se neće zatvoriti u tri mjeseca. To je nešto što smo očekivali i mi sami želimo da se to odlagalište u Diklu zatvori, izjavio je gradonačelnik Branko Dukić, dodajući kako se s ministarstvima dogovaraju kako dalje zbrinjavati otpad. 

Odlagalište otpada u Diklu trebao je zamijeniti regionalni Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, no zbog niza žalbi ponuđača, svi su rokovi pomaknuti, pa se dovršetak svih radova očekuje tek 2022. godine. A gdje će Zadrani zbrinjavati otpad do tada, još nije poznato. Gradonačelnik uvjerava kako će se alternativno rješenje naći, o čemu će javnost biti obaviještena na vrijeme. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.