Hrvatski radio

Radio Zadar

Dimni signali sa Sestrunja i Rivnja

02.03.2016.

08:20

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Moderna tehnologija omogućila je danas prenošenje vijesti u trenutku. No, nekad, prije mobitela i telefona, mještani zadarskih otoka Rivnja i Sestrunja, imali su svoj, originalni komunikacijski kanal - dimne signale!

Dimni signali značili su da će se odmah netko s Rivnja, kad ih ugleda, uputiti na Sestrunj. Nije baš sms, ali znalo se s koje gomile gori, za koji dio otoka Rivnja, pristiže poruka.

Na Rivnju je uvijek netko vidio, jer je onda bio veći broj stanovnika, 70,80....24,20 - ako je bilo ljetno doba, onda nije bilo problema, jer je bilo djece u moje doba, tu su djeca već od 4,5 godina išla na batelu. - kaže Dušan Fatović.

Rivanjci bi vidjeli, i tek kad bi vidjeli da ide batela, da se odvojila od mula Rivanjskoga, onda smo mi koji smo nosili, ja ili sestra, došli bi doli predati taj brzojav. - objašnjava Božo Fatović.

Dimnih signala više nema, ali pošta ovdje i dalje plovi u kaiću.

Poštarica na Sestrunju.- I kako je biti poštarica na Sestrunju? - Treba znati živjeti tu, lijepo, držim 3 otoka, Rivanj, Sestrunj i Zverinac. - kaže nam Zdravka Dilber.

Poruke pod oblacima, vidjele su se i iz Mulina, na otoku Ugljanu.

I ta komunikacija je savršeno funkcionirala, tako da je to zaista bio jedan zaista prekrasan oblik, gdje su ljudi surađivali na taj pomalo idiličan i čudan način. - kaže Davor Vidaković.

Koliko dima, toliko poruka, sretnih i tužnih, no, ipak, najviše sretnih i veselih, koje su slali pomorci, koji su se, u to vrijeme, i nakon dvije godine na moru, vraćali na svoj otok, i slali najdražima - dimne signale.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.