Hrvatski radio

Radio Zadar

Dio liječnika potpisao nove ugovore

09.05.2013.

13:05

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom svibnja liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potpisali su s HZZO-om koji nude novi način financiranja. Dio liječničkih timova potpisalo je nove ugovore, a ostali su iskoristili pravo da nastave raditi po postojećim koji i dalje vrijede.

Novi ugovori za pacijente neće značiti promjene. "Radi se o tome da se naš dosadašnji posao na ovaj novi način pokušava drugačije nadzirati i vrednovati" - kaže dr. Damir Biloglav, predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu.


Do sada je glavarina bila jedini način prihoda i ovisila je o broju pacijenata kao i njihovoj dobi. Sada je glavarina samo 20 posto prihoda. "Uz tu glavarinu imate još i tzv hladni pogon. Naime, postoji velika razlika među kolegama liječnicima među kojima jedni imaju mali broj pacijenata,ispod standarda,do onih koji imaju i više od maksimalno dozvoljenog broja. Ako to svedete samo na glavarinu onda su velike razlike, a temeljni troškovi od grijanja, održavanja, plaćanja koncesije jedanki su i za jedne i za druge" - dodao je dr. Biloglav.

Promjenjivi dio prihoda odnosi se na provođenje dijagnostičko - terapijskih postupaka (DTP), a ovisit će o tome koliko se liječnik angažira i koliko postupaka obavi. Najbolji primjer su kućni posjeti koji su sada dio dijagnostičko-terapijskih postupaka koji se posebno plaćaju. Što znači da smo sada motivirani prijaviti kućne posjete, koje smo i ranije radili, ali ih nismo prijavljivali.

Novim obračunom prihoda vjerojatno se željelo potaknuti liječnike da rade više, ali, tvrdi dr. Biloglav, to je daleko od stvarnosti jer malo je liječnika koji svakodnevno ne prime 80-ak pa i stotinu pacijenata.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.