Hrvatski radio

Radio Zadar

Direktor Ostree milijune državnih poticaja stavljao u džep

03.10.2018.

11:13

Autor: bkolega

Foto/Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto: - / -

Vlasnika i direktora tvrtke za preradu ribe Ostrea, Nevena Badurinu i još trojicu muškaraca, zadarska policija prijavila je za gospodarski kriminal „težak“ čak 67 milijuna kuna. Iznimno zahtjevna istraga trajala je 7 mjeseci i obuhvaća tisuće stranica dokumenata.

Istraga je krenula nakon prijave poreznog USKOK-a i Porezne uprave Zadar. Vlasnika i direktora Ostree Nevena Badurinu, i još trojicu muškaraca iz Zadra, Samobora i Zagreba, sumnjiči se za veći broj kaznenih djela gospodarskog kriminala koje su počinili od 2003. do 2018. godine . 

Kojima su iz firme sa sjedištem u Stankovcima izvukli 48 milijuna i 200 000 kuna, a državni proračun Republike Hrvatske je oštećen za dodatnih 18 milijuna i 900 000 kuna.  

kazao je Bore Mršić, šef zadarske krim-policije.

Krali državne poticaje

Radilo se o poticajima koje su tvrtki Ostrea isplatili Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za razvoj i modernizaciju proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Novac je međutim Badurina zadržavao za sebe:

Kako bi knjigovodstveno pravdao takve iznose on je krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva, izrađivao je fiktivne pozajmice i sebi dodjeljivao milijunske novčane nagrade.

objasnio je Tomislav Škara, voditelj odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske.

Također, u dogovoru sa svojim zaposlenikom i još dvije osoba lažno je prikazao radove na rekonstrukciji  i opremanju poslovnog prostora. Ostreu su time oštetili za 48 milijuna kuna, a državni proračun za gotovo 19 milijuna.  Radilo se o iznimno složenoj istrazi dodao je Škara:

Zbilja je teška, obimna je dokumentacija, dugi je vremenski period, ovdje se zbilja očituje i upornost u počinjenju kaznenog djela i zbilja je složeno kriminalističko istraživanje. Spis je obiman , nekoliko tisuća stranica.  

Načelnik Dražina zahvalio se policijskim djelatnicima

Policija radi svoj posao – istaknuo je načelnik zadarske policije Anton Dražina. 

Treba odati priznanje Samostalnom sektoru za porezne prijevare Ministarstva financija i Poreznoj upravi Zadar koji su nas i Županijsko državno odvjetništvo usmjerili na ovo istraživanje. Samo kriminalističko istraživanje je bilo zahtjevno, trajalo je duži vremenski period stoga bih zahvalio kolegicama i kolegama Odjela gospodarskog kriminaliteta na predanom i stručnom radu.

Kazna do 10 godina zatvora

Za ova kaznena djela predviđena je zatvorska kazna od jedne do 10 godina. Nakon ispitivanja, istražni sudac zadržao je Nevena Badurinu u pritvoru. Također, kako doznajemo, ova istraga mogla bi rezultirati i otkrivanjem novih kaznenih djela istih osoba, ali i nekih drugih.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.