Hrvatski radio

Radio Zadar

Direktorica Ćosić: Nastavljamo razvijati Zračnu luku

07.11.2013.

12:55

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema nikakvih turbulencija ni zastoja. Ekipa koja je i dosada radila na jačanju zadarske Zračne luke i dalje je tu, te se nastavlja raditi na njezinom razvoju, a cilj je doseći milijun putnika, kazala nam je nova direktorica Zračne luke Irena Ćosić. Osvrnula se i na visoku savjetničku plaću donedavne direktorice Katice Pupić Bakrać od 20 000 kuna, te najavila doradu kolektivnom ugovora koji je to omogućio.

Irena Ćosić dosada je bila rukovoditeljica službe razvoja i izgradnje zračne luke u kojoj radi već 17 godina.  Među svojim prioritetima, direktorica Ćosić najavila je jačanje suradnje sa Ryanairom:

Izgradnja jednog do dva hangara za održavanje njihovih zrakoplova. To bi zasigurno dovelo i do povećanja putnika.

Ryan air je za to već poslao pismo namjere. Također je povećao i broj destinacija, te s tim važnim partnerom zračna luka nastavlja dobru suradnju. Najavila je potpisivanje novih ugovor s još nekoliko novih avio prijevoznika s kojima još nisu surađivali. Zbog brzog rasta prometa zračne luke već se počinje raditi na pripremi još jednog proširenja:

U postupku je za lokacijsku dozvola idejnog projekta za još jedno proširenje putničke zgrade jug, dakle međunarodnih odlazaka, zatim proširenje parkirališta za rent-a-car. To su dva projekta koja su u postupku za lokacijsku dozvolu.

Istodobno u pripremi su i projekti za europske fondove:

Znači velikih infrastrukturnih projekata. To su proširenje i rekonstrukcija uzletno sletne staze za 700 metara i proširenja i rekonstrukcije postojeće glavne stajanke. Vrijednost oba projekta je 53 milijuna eura.

 

Što se tiče bivše direktorice Katice Pupić Bakrać sukladno ugovoru koji je imala ona se nakon godišnjeg odmora vraća na dobro plaćeno radno mjesto savjetnice:

Tu je bod savjetnika najviši 10, dakle odmah ispod direktora. I sad izračunavajući tu plaću to je nešto malo manje od 20 tisuća kuna.

Tako visoka plaća određena je kolektivnim ugovorom koji je Katica Pupić Bakrać potpisala 14.listopada sa sindikatima. U tom kolektivnom ugovoru ima dosta nelogičnosti pa ću sa sindikatima raspraviti o njegovoj doradi, najavila je nova direktorica:

Taj kolektivni ugovor je potpisan dosta na brzinu, bez koordinacije sa rukovoditeljima službi. Sindikat prometa i veza je sam najavio da bi trebao biti aneks ugovora jer da ne može savjetnica imati veću plaću od direktora, a ovdje ispada i da ima veću od ministara.

 

Smatra i kako medijski napisi zbog smjene Katice Pupić Bakrać nisu naškodili zadarskoj zračnoj luci  jer kako kaže nema nikakvog prekida poslovanja ni turbulencija. Uostalom , naglasila je Irena Ćosić, ekipa koja je i dosada radila na jačanju zadarske Zračne luke i dalje je tu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.