Hrvatski radio

Radio Zadar

Djeca na Narodnom trgu izlažu svoje glagoljaške radove

04.11.2020.

09:05

Autor: HRT Radio Zadar

Djeca na Narodnom trgu izlažu svoje glagoljaške radove

Djeca na Narodnom trgu izlažu svoje glagoljaške radove

Foto: - / -

Od 10 sati na Narodnom trgu predstavljanje dječjih radova napravljenih u sklopu projekta Staza glagoljaša .

U sklopu Kliofesta festivala povijesti  gradske ulice na Poluotoku u svibnju se  pretvaraju u Stazu glagoljaša. Iz učionice na ulicu, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov a pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije. Zbog izbijanje pandemije  SARS COVID-19 virusa manifestacija je odgođena te je dogovoreno da se održi, sukladno epidemiološkim mjerama u srijedu, 4.11. 2020. s početkom u 10.00.

Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti  što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice  pod nazivom '' Glagoljica u nastavi'' kako bi se učiteljice upoznale sa glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe  u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo.

Na Glavnom trgu, učenici OŠ Zadarski otoci, Zadar, postaviti će instalaciju LJUBIMO ZADAR I HRVATSKU ( učenici 3.b, 3.d i 4, b razreda s učiteljicama Jasminkom Bašić, Antoniom Klarić i Željkom Diklan).  Na dvije velike klupe izložiti će se radovi koje su izradili učenici iz navedenih škola zajedno sa svojim učiteljicama:

 

OŠ BOKANJAC: MARIJA BARIČEVIĆ, IGNIS LEMEZINA

OŠ DIKLO: SNJEŽNA DIKLAN, SUZANA LONČAR MENOSKI i NATAŠA PETKOVIĆ

OŠ PRIVLAKA: IVA LILIĆ-PEKAS, MARIJANA JURJEVIĆ

OŠ ZADARSKI OTOCI: JASMINKA BAŠIĆ, RENATA ANDROVIĆ, ANĐELINA GRANCARIĆ, ANTONIA KLARIĆ i ŽELJKA DIKLAN

OŠ JURJA BARAKOVIĆ , RAŽANAC, ANA ZEKANOVIĆ

OŠ FRANKA LISICE , POLAČA: MARIJANA POLEGUBIĆ

OŠ SV. FILIP I JAKOV: DANIJELA DEKOVIĆ

 

Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Stazom glagoljaša  učenici će pokazati  sve ono što su uradili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.

Organizatorica i predsjednica zadarske Udruge glagoljaša Danijela Deković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.