Hrvatski radio

Radio Zadar

Djeca nastavljaju s uređenjem Iža

18.08.2015.

08:33

Autor: HRT centar Zadar/Eko Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U uvali Komoševa djeca uredila klupice. Održana predstava i niz radionica.

U uvali Komoševa na Malom Ižu i u kolovozu je veselo, zabavno, ali i radno. Nakon što je početkom mjeseca oslikan zid uljare natpisom „Lipa naša Komoševa“ u periodu između 12. i 14. kolovoza novi je izgled, nakon starog zida, dobilo i pet klupica. 

Odmah su postavljene na frekventne lokacije; ispred dućana i na kupalište. Timskim radom klupice su najprije ostrugane, dana je temeljna boja i dva sloja završne boje, jedna je žuto-zelena, druga žuto-crvena, treća bijelo-plava, četvrta je plavo-roza, a peta je crveno-žuto-zelena, ispričala je Iva Lukin, voditeljica projekta „Lipa naša Komoševa“ koji se provodi u organizaciji udruge „Eko-Zadar“ i uz financiranje Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra. 

U sklopu projekta čiji je cilj edukacija djece i odraslih o potrebi zaštite okoliša i prirode, na konkretnom primjeru ove maloiške uvale, ali i stvaranje zabavnih i kulturnih sadržaja za djecu koja na otoku borave tijekom ljeta, nastavljeno je i s aktivnostima namijenjenim djeci.

Djeca su tako 8. kolovoza imala priliku poslušati šaljivu narodnu priču iz biblioteke „Etno priča“ Sanje Lovrenčić "Mačak i lisica" namijenjenu djeci od tri do osam godina, a potom su od plastičnih boca i kartonskih rola papira, uz pomoć kolaža i krep trake, izrađivala ribe vjetrokaze koji su kasnije privezani na uže. Razgovaralo se o upotrebi žutih vrećica za odlaganje plastične ambalaže, a vrećice su i podijeljene sudionicima.  13. kolovoza su se od kolaža, štapića i kartonskih rola papira izrađivali likovi za predstavu "Ogledalce" prema tekstu Grigora Viteza koja je i odigrana uz pomoć djece, a nakon toga su djeca dala novi izgled starom stupu gdje je nekoć stajao koš. Stup je obojan u plavo, a na njega su dječje ruke polijepile mnoštvo školjaka. 14. kolovoza održana je još jedna kreativna radionica u kojoj su djeca od kolaž papira izradila medalje za "Dječju olimpijadu" koja se održala dan kasnije 15. kolovoza. Medalje su podijeljene svim sudionicima. 

Svi hvale ovu akciju i ideje, i mali i veliki svakodnevno pitaju kada će biti slijedeća radionica, tako da je vrlo inspirativno i dodajemo radionice i izvan projekta,  koliko je to moguće sa sredstvima iz kojih se projekt financira i od korištenih predmeta. Dosadašnje izlizane klupe su dobile vesele boje. Komoševa je malo živnula, još treba oslikati šest  klupa i posaditi cvijeće što ćemo učiniti u rujnu nakon što prođu vrućine. Ipak, potrebno je još raditi na osvješćivanju po pitanju pravilnog odlaganja otpada.  Na kupalištu se  i dalje iznova i iznova nalaze opušci, papirići, štapići od sladoleda, prazne boce. Imamo i nove ideje za dogodine, zaključila je Iva Lukin. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.