Hrvatski radio

Radio Zadar

Dječja radionica glagoljice u Velom Ižu

30.07.2019.

06:51

Autor: rzd

foto: Ana Sutlović

foto: Ana Sutlović

Foto: - / -

Uz izložbu "1000 godišć glagoljice na Ižu" pod vodstvom dr. sc.Ane Sutlović i prof. Natali Čop u Velom Ižu održana je dječja kreativna radionica. Djeca su se upoznala s osnovama glagoljice, te su bojali i oslikavati tekstil u motivu glagoljskog pisma.

U Domu kulture u Velom Ižu održana je dječja kreativna radionica  na temu glagoljice uz izložbu "1000 godišć glagoljice na Ižu" koja je otvorena na veloišku feštu Petrovu 29. lipnja 2019. povodom otkrića kamenog praga s glagoljskim natpisom početkom godine.
Autor izložbe je veloižanin đakon i etnolog Livio Marijan u suradnji s Narodnim muzejem Zadar, Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Arhivom Zadarske nadbiskupije.
Ova radionica, koju  su suorganizirali Narodni muzej Zadar i Tekstilno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu,  održava se već treću godinu za redom pod nazivom  "U muzej dojdi i lipo se projdi" čime se nastavlja  edukativna aktivnost približavanja baštine otoka Iža djeci . 
Radionicu su osmislile i vodile dr. sc.Ana Sutlović i prof. Natali Čop. Uz puno veselja i dječje razigranosti, u okruženju izložbe na kojoj su izloženi kameni, rukopisni i tiskani glagoljski spomenici otoka Iža te mnoštvo fotografija,  sudionci su se upoznali s osnovama glagoljice, te su bojali i oslikavati tekstil u motivu glagoljskog pisma.
Kao uspomenu na ovogodišnju radionicu, djeca su sa sobom ponijela oslikanu torbu s glagoljskim natpisom "Iž", te su dobila upute za učenje pisanja i čitanja glagoljice.
Također, uoči blagdana Velike Gospe, djeca će imati prigodu naučiti i ponešto statohrvatskog  crkvenog glagoljaškog pjevanja koje se također očuvalo i ovoj drevnoj glagoljaškoj župi u kojoj je djelovalo preko 140 svećenika glagoljaša. U ljetnim mjesecima ba otoku borave brojna djeca podrijetlom iz Iža koja na ovakvim radionicama upoznavaju bogatu kulturno-povijesnu baštinu svoga otoka. 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.