Hrvatski radio

Radio Zadar

Do 200 tisuća pomoraca još uvijek zatočeno

09.06.2020.

07:23

Autor: HINA - HRT Radio zadar

ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Države moraju poduzeti mjere kako bi omogućile da se svojim kućama vrati gotovo 200 tisuća mornara zatočenih na brodovima zbog ograničenja u borbi protiv pandemije, objavila je Međunarodna organizacija rada.

Navodi da su pomorci iscrpljeni te da se suočavaju s mentalnim problemima jer su na brodu puno dulje nego što je to bilo planirano. Vlade bi trebale označiti pomorce kao radnike čiji je rad nezaobilazan u pandemiji, dopustiti im da se sigurno vrate kući i zamijeniti ih svježom posadom, poručili su iz Međunarodne organizacija rada.

"To ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost pomorskog prometa. Potrebno je djelovanje da se osigura dostojan rad za pomorce, izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš", poručio je priopćenjem generalni direktor ILO-a Guy Ryder.Također, odmorni pomorci ne mogu zamijeniti kolege zbog zabrane zamjene posade koja je na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Vlade bi trebale označiti pomorce kao radnike kojih je rad nezaobilazan u pandemiji, dopustiti im da se sigurno vrate kući i zamijeniti ih svježom posadom, poručio je Ryder.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.