Hrvatski radio

Radio Zadar

Do 7 sati jutros 20 osoba vraćeno u mjesto prebivališta

23.12.2020.

08:34

Autor: HRT Radio zadar

ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

Od ponoći međužupanijsko putovanje moguće je samo uz propusnicu. Kako sustav podnosi golemi pritisak, koja je uloga policije, kako će se provoditi ostale stroge mjere koje su na snazi - analiziralo se u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija.

- Iako većina građana poštuje odluku, do 7 sati jutros 20 osoba je vraćeno u mjesto prebivališta jer nisu imale propusnice. Zatečeno je i 2 osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije - izjavio je u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija https://vijesti.hrt.hr/692497/propusnice-uvijet-za-meuzupanijsko-putovanje pomoćnik načelnika Uprave policije Dragan Tokić.


- Stiglo je 92 600 zahtjeva, izdano 38 500 propusnica, 33 5000 je odbijeno, obrađuju se oko 20-tak tisuća, bit će učinjeno tijekom dana - izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Naglasio je da dolazi veliki broj zahtjeva, ali i veliki broj je odbijen jer dolaze i nepotpuni zahtjevi. Nije jasno dokazano da netko želi putovati i za to ima opravdani razlog. Takvi građani mogu ponovno podnijeti zahtjev.

Gršić je istaknuo da je Ravnateljstvo policije  više opterećeno jer na županijskoj razini odgovora oko 400 osoba, kod njih oko 100 a posla je puno i zahtjevi koji idu Ravnateljstvu su oni "ostali" zahtjevi koji ne spadaju u glavne dvije kategorije pa su kompleksniji za rješavanje.

- Vozači koji se bave prijevozom bi trebali još na polaznim pozicijama provjeriti imaju li putnici propusnice, koriste li maske, ali na punktovima policija može zaustaviti autobus i izvršiti nadzor putnika. Zbog toga je bolje ne pokušavati krenuti na putovanje bez neophodnih dokumenata - savjetuje Tokić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.