Hrvatski radio

Radio Zadar

Do europskog novca za sanaciju šteta u roku od mjesec dana

19.09.2017.

09:49

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Olujno nevrijeme na zadarskom području prouzročilo je velike štete, procjenjuje se čak milijardu kuna. Štete su pretrpjeli i zadarski poduzetnici. Svakako će ih stoga zanimati da nakon što prijave štetu, iz europskih fondova vrlo brzo mogu dobiti bespovratna sredstva za sanaciju šteta.

Poduzetnici naknadu za štetu, iz europskih fondova mogu dobiti u roku od mjesec dana – kaže  Mirko Pešić, specijalist za izradu i provedbu EU projekata: 

Može se napraviti brzo, mi projekt odradimo kroz nekih desetak dana za ove aktualne, znači za opožarena područja i za elementarnu nepogodu, znači u istu kategoriju spadaju. Kroz desetak dana se može odraditi projekt  i kroz nekih mjesec dana već može doći do realizacije odobrenja potpore za povrat sredstava opožarene ili od elementarne nepogode narušena područja gospodarskog djelovanja.    

Dakle za mjesec dana bi novac mogao doći na ruke onima koji ga zatraže?

U pravilu da.

Inače, za zadarske poduzetnike trenutačno je otvoreno 50-tak natječaja na koji se mogu prijaviti

Što se tiče zadarskog područja postoji aktualno pedesetak natječaja koji su trenutno otvoreni. Znači može se ići na ruralni razvoj na Ministarstvo poljoprivrede, isto tako mogu ići na komercijalne natječaje Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva, a isto tako što se tiče turističkog sektora mogu ići na natječaje Hrvatske turističke zajednice  te na Ministarstvo turizma uz potpore i natječaje koje daju i Grad Zadar i zadarska županija.     

Posljednjih nekoliko godina pojednostavljena je procedura:

Znači, pojednostavljeno je, rokovi su smanjeni tako da ne treba se sada čekati neki duži vremenski period na odobrenje natječaja. 

Inače, Hrvatska i dalje ne iskorištava čak 40 posto novca europskih fondova  za poticaje koji se vraćaju u Bruxelles. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.