Hrvatski radio

Radio Zadar

Do kraja godine Vir očekuje turistički rekord

09.08.2018.

12:44

Autor: Maja Savić

Do kraja godine Vir očekuje turistički rekord

Do kraja godine Vir očekuje turistički rekord

Foto: - / -

Općina Vir iz godine u godinu bilježi turistički porast. Trljali su zadovoljno ruke prošlogodišnjim rezultatima a već ove sezone bilježe preko milijun noćenja što im daje priliku do kraja godine oboriti rekord posjećenosti.

Donačelnik općine Vir Antonio Vučetić iznosi optimistčne podatke:

" Nakon sedam mjeseci Vir je postao broj jedan u Hrvatskoj po dolasku turista i noćenjima. U srpnju smo se pozicionirali na trećem mjestu iza Rovinja i Medulina, te ostvarili preko 900 000 noćenja. Do kraja godine očekujemo brojku od 2 milijuna noćenja što bi apsolutno bila senzacija".

Nekada simbol prekomjerne apartmanizacije zbog jeftinih terena koji je uz to kaskao i u infrastrukturi posebno vodoopskrbnoj,te dugo bio predmetom javnih prijepora, mjesto Vir danas se može pohvaliti kako u ovom trenutku nema sobu viška te iz godine u godinu bilježi rast. Nina Peroš menadžerica događanja ističe oko 20 tak ljetnih priredbi, manifestacija i događanja, cjelodnevnu turističku animaciju kojom se mještani brinu za kompletne obitelji te sportske aktivnosti koje poprimaju i međunarodni karakter:

" Ovdje organiziramo europsko prvenstvo u Jet ski-u gdje dolaze svjetski natjecatelji, piloti i amateri i to kreće u rujnu a onda organiziramo i kup u triatlonu."

Sedamdeset posto potencijala općine još nije iskorišteno. Mještani preuređuju postojeće kuće prateći trendove ali i tradiciju virskog kraja kako bi dobili krevet više. Ono što je manje poznato je da je prirodni krajobraz još neiskorišten, da je nenastanjen a kao takav primamljiv turistima, biciklistima koji voze po asfaltiranim i brdskim stazama a kojih na Viru ima napretek. Kako je cijeli otok u plaži sa svojih 30 tak kilometara, taj otok sa dva lica, kako kaže donačelnik Vučetić, nudi mogućnost odlaska u centar općine i zabave uz glazbu, druženja, gastro i ostalih događanja a s druge strane možete se povući u osamu, u neku svoju uvalu koju ste upravo otkrili te uživati u tzv. Robinson turizmu kao i onom urbanom. Možda je ta dualnost, spoj dviju krajnosti na kraju iznjedrio dobitnu kombinaciju za virski turistički uspjeh.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.