Hrvatski radio

Radio Zadar

Do kraja godine Zadar dobiva novu Tuđmanovu i revoluciju u prometu?

16.01.2021.

12:06

Autor: Filip Matijević

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

- Bit će tu četverotračna prometnica s trakama za biciklistički promet i s prioritizacijom javnog prometa. Nadam se da bi se u sljedeća dva mjeseca mogao sklopiti ugovor i uvesti izvođač u posao. Rok za izvođenje radova je 11 mjeseci - kaže Ćurković.

U utorak, 19. siječnja, u gradskoj četvrti Bokanjac počinju opsežni radovi na sustavu odvodnje i vodoopskrbe. Bit će to svojevrsni uvod u 2021. koju će obilježiti radovi na zadarskim ulicama.

Novo lice dobit će tijekom ove godine Ulica dr. Franje Tuđmana, a konačno će zaživjeti i projekt inteligentnog prometnog sustava Zadar Urban Mobility. Teško bi išta od toga bilo izvedivo bez bespovratnog novca iz EU fondova.

Bude li sve teklo prema planovima, u ožujku bi trebali početi radovi na rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana u Zadru. U tijeku je pregled pristiglih ponuda za izvođača radova procijenjene vrijednosti 16 milijuna kuna. Tuđmanova će postati četverotračna, rekonstruirat će se dio prometnice od križanja s Ulicom bana Josipa Jelačića do Puta Murvice. Dio je to projekta inteligentnog prometnog sustava u Zadru. Cilj je stvoriti ekološki prihvatljiv prometni sustav bez gužvi. Više od 75 % bespovratnog novca stiže iz Europske unije, kaže za Radio Zadar gradski pročelnik za EU fondove Ante Ćurković i dodaje:

Rekonstruirat će se 800-tinjak metara Tuđmanove ulice; dodatno se semaforizira, rekonstruirat će se postojeći semafori. Bit će tu četverotračna prometnica s trakama za biciklistički promet i s prioritizacijom javnog prometa. Nadam se da bi se u sljedeća dva mjeseca mogao sklopiti ugovor i uvesti izvođač u posao. Rok za izvođenje radova je 11 mjeseci.

Projekt Zadar Urban Mobility

Do kraja godine trebao bi funkcionirati i projekt Zadar urban mobility. Inteligentni prometni sustav uključuje aplikaciju s putnim kartama i sugestijama za parking kako bi se izbjegle gužve, pametne autobusne stanice, semafore čiji će se rad prilagođavati stanju u prometu, a svime će se upravljati iz jednog ureda. Za projekt vrijedan 15 milijuna kuna trenutačno se razmatraju dvije pristigle ponude:

Obje ponude su u sklopu procijenjene vrijednosti nabave. Očekujem da bi u sljedećih mjesec dana trebala biti donesena odluka o odabiru i krećemo u realizaciju. Do kraja studenoga ili u prosincu bismo sve što se događa u ovom projektu trebali vidjeti na cesti, na parkiralištima, autobusnim stanicama...

Trenutačno gradski Odjel za fondove provodi 35 projekata vrijednih oko 250 milijuna kuna. Želja je i sljedećih godina biti hrvatski rekorder u povlačenju europskog novca. Ideja ima, a u realizaciji će pomoći činjenica da je Europska unija zbog pandemije odlučila ne smanjivati svoj udio sufinanciranja projekata na 60 %. Visok postotak bespovratnog novca, koji nerijetko pokriva i 75 % vrijednosti projekta, ostaje tako na snazi sve do 2027. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.