Hrvatski radio

Radio Zadar

Do ljeta solarni park u Stankovcima

03.12.2013.

08:33

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad je postala članicom EU, Hrvatska je preuzela obvezu proizvesti 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno vjetra, sunca i biomase. Toj će brojci pridonijeti i solarni park koji će se graditi u gospodarskoj zoni Novi Stankovci i to već nakon Nove godine. Stankovačkih 2625 sunčanih sati u godini, govore o opravdanosti ove investicije vrijedne 30-ak milijuna eura.

U prvoj fazi, vrijednoj petnaestak milijuna kuna, investitori - dvije tvrtke iz Zadra i Zagreba, instalirat će na brdu u gospodarskoj zoni Novi Stankovci fotonaponske ćelije koje će proizvoditi jedan megawat struje. Električnom će energijom opskrbljivati 350 kućanstava.
 Vice Tadić nadzornik tvrtke Konus d. o. o. o fazama izgradnje kaže:

"Početak gradnje je predviđen što prije, što znači da bi se s izgradnjom trebalo započeti na taj način da se elektranu stavi u proizvodnju prije ljeta jer je ljeti inače najveća proizvodnja."


Načelnik općine ne razumije odluke Hrvatskog operatora tržišta energije o smanjenju cijene poticaja za proizvedeni kilowat, s dvije kune na 56 lipa, a investitori imaju sreću što su ugovor potpisali na kunu i deset lipa, smeta ga što se pravila mijenjaju. Željko Baradić načelnik općine Stankovci:

"Kad na početku priče imaju jedna pravila igre, na kraju priče ta pravila igre su potpuno drugačija i to je ono što na neki način odbija investitore."

Iako je riječ o ulaganj u ekološku proizvodnju energije, priča ima i drugu stranu. Fotonaponske ćelije traju od 15 do 25 godina.Otvoreno je pitanje što se s njima događa nakon što se zamjene jer je njihov sastavni dio i silicij.  Zlatko Bukovac direktor Soltecha, izvođača radova:

"Vrlo mala količina silicija i nekakvih negativnih elemenata koji bi trebalo činiti nešto upitno u razgradnji samih elemenata. On se vrši nakon 25 godina, glavni materijal fotonaponskih modula je staklo koje je već poznata razgradnja."

U Stankovcima ima 2625 sunčanih sati u godini, što ih smješta na vrlo visoko 4. mjesto u Hrvatskoj, odmah iza Hvara, pa je izgradnja zasigurno opravdana

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.