Hrvatski radio

Radio Zadar

Do nedjelje Dani maraštine, uz posebnu ponudu zadarskih restoratera

02.06.2022.

10:16

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zadar Wine Festival / Radio Zadar

Dani Maraštine je manifestacija koju organizira Zadar Wine Festival s ciljem promocije sorte grožđa maraština, koja godinama poprima velik značaj u vinarstvu i vinogradarstvu zadarske regije. Maraština je sorta bijelog grožđa koja se može pronaći na području cijelog Mediterana, od Italije do Grčke. U Italiji je poznata kao malvasia del Chianti, u Grčkoj kao pavlos, a u Hrvatskoj kao maraština i rukatac.

Kroz dane održavanja manifestacije organizira se stručni panel i zabavni program uz promotivne cijene vina od maraštine u zadarskim restoranima - najavio je organizator. Manifestacija se otvara u četvrtak 02.06. od 18 sati u prostorijama Dvije palače.

Održati će se stručni panel na temu maraštine u vinogradu, podrumu, ugostiteljstvu, te koji potencijal nudi u budućnosti.Panelisti su prof.dr.sc Edi Maletić, enolozi Janko Jovanov i Juraj Sladić, te sommelier Josip Orišković. Kroz raspravu posjetitelji će imati priliku kušati tri različita stila maraštine.


U petak 03. lipnja i subotu 04. lipnja na Poljani Šime Budinića od 18:00 do 23:00 sata održat će se prezentacijsko-prodajni i zabavni program. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Petnaestak vinara iz Dalmacije predstaviti će svoja vina od maraštine, poznate i kao rukatac. Uz maraštinu, vinari će dodatno ponuditi i druga dva vina. Manifestaciju će upotpuniti glazbeni program, u petak će nastupiti klapa Kontura iz Nina, a u subotu live band.

Za vrijeme manifestacije kroz četiri dana, od četvrtka do nedjelje, u poznatim zadarskim restoranima gosti će imati priliku kušati razne maraštine po promotivnim cijenama. Restorani koji će se uključiti u promociju maraštine su; 4 Kantuna, Bruschetta, Corte (Almayer), Dva ribara, Foša, Groppo, Hedonist, Kapric, Kaštel (Bastion), Kornat, Malo misto, Pašta&Svašta, Pet bunara, Providur, Skoblar - najavljuju iz Zadar Wine festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.