Hrvatski radio

Radio Zadar

Do sada u Zadru 11 izliječenih, u Biogradu troje, kad će ozdraviti ovih 83?

22.04.2020.

15:12

Autor: tp

Do sada u Zadru 11 izliječenih, u Biogradu troje, kad će ozdraviti ovih 83?

Do sada u Zadru 11 izliječenih, u Biogradu troje, kad će ozdraviti ovih 83?

Foto: - / -

Od 18. ožujka kad je u javnosti objavljeno da je na područje Zadarske županije registrirana prva osoba zaražena COVIDom 19,broj zaraženih stalno raste. Drastičan skok dogodio se nakon "biogradskog slučaja".

No, već je i prije nego što je u javnosti objavljeno da u biogradskoj ortopedskoj virus diivlja, život je u županiji bio na hladnom pogonu. Već 17. ožujka odlukom o ograničavanju rada i mjerama ponašanja Stožer zadarske civilne zaštite krenuo je na ograničavanje rada trgovina i trgovačkih centara do 18 sati, a obustavio je rad ugostitelja i noćnih klubova. Zatvorene su kino dvorane, kazališta muzeji, uslužne djelatnosti, sportski i rekreacijski centri, plesne škole i dječje radionice.

Odluka je u javnosti dočekana kao preuranjena, neopravdana, pa su neki usprkos tome posluživali jutarnje kave i radili koristeći zbunjujuću poruku iz Nacionalnog  stožera iz kojega su rekli da su mjere donesene bez konzultacija s njima.

No to je bilo vrijeme kad Nacionalni stožer još nije bio nadređen Županijskima, pa je recimo rukovodeći se stanjem u Italiji, Istarski stožer još 10. 3. tražio zatvaranje škola. Tako su od 13. ožujka u Istarskoj županiji zatvorene predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, te visokoobrazovne institucije. 

Tjedan dana kasnije 25. ožujka objavljeno je da je biogradska bolnica izvan pogona, a broj oboljelih se počeo od tadašnjih 7, penjati iz tjedna u tjedan dvostruko.

U petak 27. ožujka 7 je liječnika biogradske bolnice bilo pozitivno. Krajem mjeseca bilo je 35 zaraženih sa supružnicima iz Novalje.

Od tada broj bolesnika s koronavirusom se popeo na današnjih 83, a jedna je osoba preminula. U razdoblju 
od protekla 22 dana za 50 je osoba utvrđeno da su zaraženi COVIDOM19.

U našoj je bolnici na odjelu COVID1 uzeto je 711 uzoraka, rekao je danas ravnatelj Željko Čulina i u proteklih ukupno 36 dana koliko znamo da je virus u populaciji na našem prostoru 14 je izliječenih.

Epidemiologe brine što su spoznaje o virusu još uvijek u fazi istraživanja i teško je predvidjeti što se može očekivati nakon što se mjere zaštite od koronavirusa ublaže i život  normalizira.

Iako je za 80 posto populacije COVID nije opasna bolest, za preostalih 20 posto može biti i smrtno opasna. Kao problem istaknuti su kliconoše koji nemaju nikakve simptome.
Od ukupno zaraženih, izgleda da trećina ljudi ni na koji način ne pokazuju da su bolesni. To su tek prve spoznaje i procjene nalaza koje će još trebati detaljno obraditi.

  

Poslušajte što je o spoznajama o COVIDU rekao epidemiolog dr. Alan Medić

tablica.png

tablica.png

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.