Hrvatski radio

Radio Zadar

Dobri dupini kod otoka Vrgade oduševljavaju nautičare

03.08.2020.

08:39

Autor: Žana Ljuština/HRT

Dobri dupini kod otoka Vrgade oduševljavaju nautičare

Dobri dupini kod otoka Vrgade oduševljavaju nautičare

Foto: - / -

Mali, veliki, brzi, turistički, svi su brodovi su se kod otoka Vrgade skupili zbog istog razloga. Susret s dupinima, pa makar i na trenutak - događaj je za pamćenje. Ondje je bila i naša televizijska ekipa.

Sve do polovine prošloga stoljeća dupine su proganjali i ubijali. Nakon što su zaštićeni, njihov je broj u Jadranskom moru porastao i svake je godine sve veći.

- Sve ih viđe susrećemo. U dobrom su stanju, što nam govori da imaju što jesti, da u moru ima ribe, objašnjava Lav Bavčević, biolog. A ribe ponajviše ima oko kaveza. U kavezima na putu prema Vrgadi, uzgajaju se orade i brancini.

- Oduševljen sam, fantastično, čisto sve, okoliš. Jako sam zadovoljan, hvala Hrvatskoj na ovakvom dočeku, kaže Rade, gost iz Slovenije.

- Puno je dupina, drago mi je što sam ih mogla vidjeti. Svakako bih preporučila ovo putovanje. Kapetan je ljubazan, a dupini - predivni, govori Diana, gošća iz Mađarske.

Posebno je atraktivna igra dupina

Na brodu smo susreli i mladi par iz Njemačke, a zapravo iz Sirije i Libanona. Prvo bračno putovanje pamtit će i po dobrim dupinima. Nikada ovo nećemo zaboraviti, poručuju.

A dupini su pametne životinje, i zapravo često koriste čovjeka, priča biolog Bavčević. Neki put mi mislimo da se njima zabavljamo, a zapravo nas odvlače. Nekad dođu pred brod, rade predstavu, bude zanimljivo i lijepo, dodaje.

Neki misle da im brodovi smetaju, posebno buka motora. Zato treba doći, vidjeti i ostaviti ih da miruju, da jedu i da žive, kaže Ante Milolović, vlasnik i kapetan broda.

Samo tako u dupinima ćemo moći uživati još dugo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.