Hrvatski radio

Radio Zadar

Dobri naš češnjak

24.12.2013.

11:10

Autor: Melita Šare

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Češnjak iz Bukovice prije Domovinskog rata bio je nadaleko znan, izvozio se, koristi u prehrambenoj, a zbog ljekovitih svojstava i u farmaceutskoj industriji. Danas se njegova proizvodnja na ovom području od posebne državne skrbi svela svega na tridesetak hektara.

Pet puta se manje proizvodi nego prije rata stoga domaća udruga Rešta koja okuplja četrdesetak proizvođača češnjaka iz Bukovice i Ravnih kotara te stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu žele revitalizirati to ljekovito lukovičasto povrće.

Nikola Golem, najveći je proizvođač češnjaka u Bukovici, a ima samo hektar i pol zemlje. U posao je krenuo prije tri, četiri godine. Želi mu vratiti, recimo tako, staru slavu prije Domovinskog rata kada je od bijelog luka živjela cijela Bukovica.

"Pa Udruga Rešta ima nas možda 30-40 članova pa sad se baš i udruga i na tome najviše radi da se luk brendira to je već u postupku dvije ,tri godine i kad dobije svoj brend mislim da će to ići daleko lakše i prodaja i proizvodnja i sve." - kaže Nikola Golem iz Lisičića. 

Golem je odmah je krenuo s ekološkom proizvodnjom, koja je i skuplja, i to na području od posebne državne skrbi. Nije to lako u siromašnoj zabačenoj Bukovici. I domaći se šale, u zapećku su, u Lisičiću, ondje gdje lija nosi poštu.

 "Ja sad samo znam da smo mi na ovim područjima nekad imali nekih 160 hektara pod češnjakom i da je proizvodnja bila preko 600 tona jel češnjaka. A danas imamo nekih 30 i nešto hektara , a proizvodnja je 10, sto i deset tona." - ističe Gordana Dragun iz Poljoprivredno-savjetodavne službe.

I prošle godine uvezli smo više od dvije tisuće tona češnjaka . U svakom slučaju prostora za domaći češnjak ima, ali kada se proizvođači udruže i zajednički nastupe na tržištu. Zasad su ovi benkovački, njih četrdesetak, okupljeni u udruzi Rešta. Predsjednica, okićena, a čime bi drugim nego kolajnom glavica češnjaka. Nije samo bijeli luk antibiotik, već i afrodizijak, znaju Benkovčani od davnina.

"U ovome kraju mislu da češnjak spriječava razvode braka. Ovdje inače ljudi se baš ne razvode i da u njemu ima dosta afrodizijaka pa sam i ja stavila sebi kolajnu oko vrata tako da imam uspjeha u braku." - ističe Snježana Perić iz Udruge proizvođača češnjaka Rešta.

No, očekuje Snježana i uspjeh u poslu, iako je u poljoprivredi početnica. Možda češnjakom otjera i one nečasne u poslu, željne zgrtanja novca preko noći. "Rešta je osnovana prije dvije godine i vrši se istraživanje češnjaka koje bi iduće godine trebalo dobiti sadni materijal . Cilj udruge je da potiče proizvođače da se šire, da sadu veće površine." - dodala je Perić.

Na pokusnim poljima uskoro bi se trebalo dobiti ujednačeno sjeme, najboljih osobina, koje bi brendiranjem trebalo konkurirati sveprisutnoj komercijalizaciji ove povrćarske kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.