Hrvatski radio

Radio Zadar

Dobri vjetrovi pušu u luci Gaženica

29.01.2017.

13:30

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijest o tome da je Gaženica luka tjedna s radošću je dočekana u Lučkoj upravi Zadar. Posebno ih veseli što je razlog takvoj odluci činjenica da se broj putnika na kružnim putovanjima u prošloj godini gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu.

Udruga Mediteranskih luka, Medcruise, izabrala je zadarsku luku Gaženicu za luku tjedna. Zadar je, naime, u prošloj godini zabilježio najveći porast prometa putnika na kružnim putovanjima na Mediteranu. Vijest o tome da su proglašeni lukom tjedna s radošću je dočekana u Lučkoj upravi Zadar. Posebno ih veseli da je razlog takvoj odluci činjenica da se broj putnika na kružnim putovanjima u prošloj godini gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu. Kako to izgleda u brojkama pojašnjava Đoni Štambuk iz zadarske Lučke uprave: U 2015. smo zabilježili 70-ak tisuća putnika, prošle godine 136 tisuća putnika. 

U ovoj godini očekuje se nešto manje putnika - no to ne ovisi o Zadru, nego prije svega o smanjenju broja kružnih putovanja na Mediteranu i to iz sigurnosnih razloga:
                 Ratovi u Siriji i teroristički napadi u Turskoj praktički su ograničli izradu itinerera između luka. U nedostatku tog dijela ponude cruise kompanije su primorane tražiti druge solucije.

No, najava za 2018. puno je optimističnija: U najavi imamo preko 100 ticanja odnosno 165 tisuća putnika, tako da možemo biti optimistični za taj period. Od 2019. već tu je i koncesionar koji će preuzeti te aktivnosti tako da se nadam da ćemo i dalje rasti, kaže Štambuk.

U idućoj godini trebala bi u potpunosti biti završena i zgrada putničkoga terminala, a zadarski projekt i izbor koncesionara postao je i predmet prepucavanja lokalnih političkih opcija u Dubrovniku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.