Hrvatski radio

Radio Zadar

Dobroj turističkoj sezoni vesele se i u zadarskim muzejima

04.07.2017.

14:48

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da kulturni turizam ima potencijala, svjedoči i brojka od dvije tisuće i 400 posjetitelja Chaggallove izložbe u Zadru, koja je otvorena sredinom prošlog mjeseca. Čak polovica posjetitelja su turisti. Iz Narodnog, ali i Arheološkog muzeja ističu ništa nije prepušteno slučaju.

Naša uloga je da imamo atraktivan i bogat program svih 365 dana, ali naravno pazi se na sezonu i prihode od turizma - kazala nam je ravnateljica zadarskog Narodnog Muzeja Renata Peroš. Posebno to vrijedi za Kneževu palaču, u kojoj je izložba Chagalla, projekt je obnovljen europskim sredstvima i mora biti samoodrživ :

To je zdanje, koje je nama dano na upravljanje, govorimo o 38 milijuna kuna, mi smo obvezni ponuditi dobre programe i biti poduzetni...

Ništa tako nije prepušteno slučaju. Tu je stalna suradnja sa turističkim agencijama, a dogovoren je i još jedan novi partner:

Sa zadarskom Lučkom upravom vezanom za kruzere, projekt je uspješno prijavljen, to će biti na tragu pomorske baštine...

Zbog turističke sezone muzeji već tradicionalno produljuju radno vrijeme, pazi se i na ponudu suvenira što je dobra praksa u Muzeju Antičkog stakla. U zadarskom arheološkom Muzeju dočekuje nas Marina Brkić, voditeljica marketinga:

Turisti dolaze i u Arheološki muzej i crkvu Sv. Donata..uvijek se može bolje , mi se trudimo, no za neke zahtjevnije programu nedostaje nam prostora, ipak za ovu sezonu planiramo negdje od 11. 8 krenuti s multimedijalnom izložbom.  

Među današnjim posjetiteljima muzeja, izdavajmo Sonju iz Australije i Božicu iz Kanade :

Ako želimo potaknuti turističku aktivnost tijekom većeg dijela godine, razvoj kulturnog turizma jedan je od prioriteta - poručuju iz zadarskih muzeja uz pozivnicu za proslavu 130. obljetnice rođenja Chagalla koja se priređuje 7. srpnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.