Hrvatski radio

Radio Zadar

Doček iranske Nove godine koja stiže u 10 h i 37 min

20.03.2021.

07:56

Autor: HRT Radio Zadar / NMZ

Doček iranske Nove godine koja stiže u 10 h i 37 min

Doček iranske Nove godine koja stiže u 10 h i 37 min

Foto: - / -

NOURUZ 2021. - Iranska Nova godina, u Zadru se u organizaciji Hrvatsko-iranskog društva IRANDUSTAN uz potporu Grada Zadra obilježava ove subote, 20. ožujka u 18 sati u Kneževoj palači.

Nouruz na perzijskom znači „novi dan“. To je naziv za iransku Novu godinu koja počinje 20. ili 21. ožujka, prvi dan proljeća, na proljetnu ravnodnevicu.

Iranci taj dan slave već četiri tisuće godina, prema starom iranskom kalendaru, koji je na poziv vladara Selđučkog kralja Malek Šaha prije 939 godina ispravio poznati matematičar, fizičar i astronom Omer Hajjam rođen 1048. u zvjezdarnici u Isfahanu u Iranu, stvorivši do danas najtočniji i najprecizniji kalendar na svijetu. Prema tom kalendaru godina traje točno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi.

Nouruz se prvi put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću pr.n.e., no sigurno je da se slavio još od vremena vladavine iranske dinastije Ahemenida (od 7. st. pr.n.e.), kada su narodi iz brojnih satrapija Perzijskog Carstva dolazili uručiti darove perzijskom vladaru, pa tako i Harahvati iz iranske provincije Harauvatije.

Na samu Novu godinu, okupljaju se najuži članovi obitelji i uz sofru Haft Sin, aranžman specijalno uređen za tu prigodu, odbrojavaju trenutak nastupanja novog prirodnog ciklusa, prvog dana proljeća i početka iranske Nove godine.

Nouruz je nešto mnogo više od običnog ponavljanja sjećanja. Nouruz je faktor koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Nouruz je vrijeme pomirenja među ljudima.

I ove godine Iranci u Hrvatskoj i Hrvatsko-iransko društvo Irandustan uz glazbu slave Nouruz; iransku Novu godinu koja nastupa u subotu 20.3.2021. ujutro točno u 10:37:28 po hrvatskom vremenu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.