Hrvatski radio

Radio Zadar

Dodatno pojašnjenje LUZ-a o problemu ribarskih vezova

17.09.2020.

09:49

Autor: HRT Radio Zadar

Dodatno pojašnjenje LUZ-a o problemu ribarskih vezova

Dodatno pojašnjenje LUZ-a o problemu ribarskih vezova

Foto: - / -

Proteklih dana izvijestili smo o gradnji Ribarske luke u Gaženici, ali i o problematici ribarskih vezova, ravnatelj Lučke uprave Zadar medijima je uputio dodatno objašnjenje objašnjenje u vezi prijelaznih rješenja dok traju radovi u Luci Gaženica.

Pojašnjenje prenosimo u cijelosti:

Proteklih dana mediji su pisali o problematici ribarskih vezova uslijed radova na području ukrcajno-iskrcajnih mjesta u sklopu putničke luke Gaženica. Želimo naglasiti da Lučka uprava Zadar upravlja lukom za javni promet od međunarodnog značaja te da je osiguranje prihvata brodova u domaćem linijskom i međunarodnom pomorskom prometu prioritetna zadaća.

Usprkos tome, razumijemo važnost ribarskog sektora za naš grad i županiju te je Lučka uprava Zadar uvijek izlazila u susret našim ribarima i ribarskom sektoru. Najbolji dokaz tome su projekti izgradnje ribarske luke Vela Lamjana Kali i Gaženica. Nadalje, u ovom smo prijelaznom razdoblju osigurali ribarima da, u slučaju slobodnog mjesta te uz koordinaciju s lučkim kontrolnim centrom mogu koristiti druge dijelove lučkih područja kojima ova lučka uprava gospodari, posebno za operacije ukrcaja i iskrcaja ribe.

Korištenje obale na gradilištu ribarske luke u Gaženici za vrijeme trajanja radova, nažalost, neće biti moguće. Uzmemo li u obzir privez odnosno zimovnik ribarskih i turističkih brodova jasno je da na području luke otvorene za javni promet nema niti može biti mjesta za smještaj cijele ribarske flote.

Želimo podsjetiti da je Lučka uprava Zadar od svojih početaka izuzetno orijentirana na održivi razvoj i izgradnju. To znači da se u luci Gaženica radovi stalno odvijaju i da će ih uvijek biti. Pritom posebno vodimo računa o interesima, ali i o sigurnosti svih naših korisnika i partnera. Zato ljubazno molimo ribare i ostale korisnike za strpljenje i pronalaženje drugih alternativnih mogućnosti za siguran privez.

O tome smo izvijestili još prošli tjedan u našim informativnim emisijama i portalu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.