Hrvatski radio

Radio Zadar

Dodjela nagrade ŽIVA – Forum slavenskih kultura

13.09.2016.

16:22

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine je domaćin 3. dodjele nagrade ŽIVA za najbolji slavenski muzej u organizaciji Foruma slavenskih muzeja. U konkurenciji se natječu muzeji iz 12 slavenskih zemalja u šest zasebnih kategorija.

Forum slavenskih kultura je neprofitna organizacija osnovana 29. lipnja 2004. godine u Ljubljani s ciljem očuvanja kulturne baštine te osvješćivanja kulturnih vrijednosti i tradicija slavenskih zemalja. Radi što bolje razmjene informacija i nadopune znanja muzeji iz Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije, Slovačke i Srbije svojim sudjelovanjem promoviraju izuzetna postignuća u poljima kulturnih vrijednosti ističući pritom značajno kulturno nasljeđe slavenskih zemalja.

 Na inicijativu ekspertnog tima zemalja članica Foruma slavenskih kultura, 2012. godine utemeljena je dodjela nagrade ŽIVA. Ove godine se natječu i četiri hrvatska muzeja; Muzej vučedolske kulture, Muzej sinjske Alke, Muzej betinske drvene brodogradnje i Muzej krapinskih neandertalaca. Sam Muzej antičkog stakla u Zadru je 2015. godine u Sankt Petersburgu osvojio nagradu ŽIVA za kreativnost.

Atraktivnost, posebnost i izvrsnost Muzeja antičkog stakla u Zadru je ono što je dojmilo članove Organizacijskog odbora Foruma slavenskih kultura te je na obostrano zadovoljstvo sa oduševljenjem prihvaćena ideja da Zadar i Muzej antičkog stakla u Zadru budu domaćini ovogodišnje dodjele. Štoviše, samu nagradu je ovom prilikom osmislio i izradio u staklu majstor staklar Marko Štefanac koji već 6 godina uspješno vodi demo radionicu u MAS-u. Muzej antičkog stakla u Zadru je nakon vrlo uspješne sezone tako dobio još jednu priliku da se pokaže kao dobar domaćin te da u najboljem svijetlu predstavi, ne samo Muzej kao kulturnu ustanovu, grad Zadar nego i Zadarsku Županiju i Republiku Hrvatsku.

 Program ovogodišnje dodjele počinje već 14. rujna  u večernjim satima kad se očekuje dolazak sudionika, kandidata i odlučujućeg odbora. Naredna dva dana 15. i 16. rujna će se održati bogat i raznovrstan program u kojem će se predstaviti svi nominirani muzeji te će se završna dodjela održati 16. rujna  u 20:30 sati.

 

Otvorenju ovogodišnje dodjele nagrade ŽIVA nazočiti će  ministar kulture Crne Gore gospodin Pavle Goranović, zatim predsjednik Europske muzejske akademije gospodin Massimo Negri, predsjednica Foruma slavenskih kultura gospođa Andreja Rihter, gradonačelnik grada Zadra gospodin Božidar Kalmeta te ostali visoki uzvanici iz zemlje i inozemstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.