Hrvatski radio

Radio Zadar

Dogodine berba s certifikatom

11.09.2015.

12:10

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ninski solari zadovoljno trljaju ruke. Berba soli uspješno je završena, nije rekordna, ali su rezultati više nego dobri kao i najave razvoja dodatnih vrijednosti koje potrošačima jamče kvalitetu proizvoda.

Gotovo idealne uvijete ovoga ljeta ipak je usred sezone nešto pokvarila obilna kiša no u konačnici je prikupljeno oko dvije tisuće tona kvalitetne i ekološki čiste soli pa su ninski solari vrlo zadovoljni. Uz to, prikupljeno je i 10 tona sve traženije cvjetne soli koju nakon japanskog namjeravaju plasirati i na druga inozemna tržišta - doznajemo od voditelja Solane Nin Ivana Tomića:

              Osim Japana, što ste i sami naveli, i neka druga tržišta su jako interesantna, tu su tržišta unutar Europske unije, čak i izvan Europske unije, nekakvi su pokušaji i prema Americi ... Istaknuo bih da se radi na svim poljima i zasigurno će kao što je i Japan urodio plodom i neka od tih tržišta sigurno uroditi plodom.

Dobre vijesti i o posjećenosti Muzeja soli - posebne atrakcije ninske solane koja, brojnim eksponatima koji su se nekada koristili, a dijelom se i danas koriste u tradicionalnoj proizvodnji, privlači sve više posjetitelja:

           Ove godine smo imali oko 50 tisuća posjetitelja što je izuzetan rast, ističe Tomić.

Uvođenje ekoloških standarda u proizvodne procese Ivan Tomić ističe kao trenutačno najznačjniji posao u Solani Nin:

              U procesu smo ishodovanja eko-certifikata. Ako sve prođe u redu, a ja sam uvjeren da hoće, kroz narednih 3 - 4 mjeseca mogli bismo imati taj eko-certifikat. Drugim riječima berba iduće godine bi mogla biti eko-sol.

To će biti dodatno jamstvo potrošačima vrhunske kakvoće proizvoda iz našega mora, jednog od najčišćih mora na svijetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.