Hrvatski radio

Radio Zadar

Dogodine dodatne županijske otočne linije ?

31.10.2017.

11:57

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija izdvojit će 160 tisuća, a grad Zadar 161 tisuću kuna iz ovogodišnjeg proračuna za održavanje brzobrodske linije koja povezuje tri županije, tri grada i 4 otoka . Može li se slična međuotočna linija uvesti i na razini Zadarske županije ?

Brzobrodska linija Pula- Unije –Mali Lošinj–Ilovik -Silba-Zadar pozitivan je primjer razvoja međutoočnog povezivanja - rečeno je jučer u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture gdje je, kao što smo javljali,  potpisan ugovor o njezinom sufinanciranju. Nakon višegodišnjeg sezonskog održavanja, odlukom vlade linija je postala  cjelogodišnja. Do isteka ove godine grad i županija morali su potpisati njeno sufinanciranje no dobra je vijest da iduće godine to više neće morati. Zamjenik zadarskoga župana Šime Mrsić jučer je bio nazočan potpisivanju ugovora u Zagrebu;

      U 2018.-oj ovaj sporazum ulazi u redovito financiranje Ministarstva prometa, mi smo potpisali ugovor za održavanje linije do kraja 2017.-e što znači da dogodine država preuzima njezino financiranje.

Jadrolinijin katamaran Novalja za sada plovi na spomenutoj relaciji, a ugovorenom  se najviše  raduju žitelji Silbe  jer su dobili još jednu liniju prema svom otoku, u sezoni 5 puta tjedno, izvan sezone jednom tjedno, a  gradski pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj otoka Ivica Katić najavljuje još jedno ulaganje:   Mi moramo rekonstruirati luku Žalić, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, grad Zadar i Županijska lučka uprava iznaći će sredstva za sanaciju te vrlo važne putničke luke.

A od županijskog pročelnika za more i turizam Krešimira Laštre doznajemo kako se po uzoru na  liniju Pula-Zadar kojom je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika, razmišlja o međuotočnom povezivanju i na razini Zadarske županije:

         U planu Zadarske županije u sljedećoj godini je izrada studije koja bi pokazala opravdanost uvođenja određenih županijskih linija koje bi poboljšale puno više povezanost i dostupnost otoka i međusobno i sa kopnom, tako da su u idućoj godini moguće i neke dodatne linije županijskog karaktera.   

Katamaran iz Zadra preko Silbe za Pulu isplovljava petkom u 16 sati.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.