Hrvatski radio

Radio Zadar

Dojava iz prve ruke: Moji prijatelji stižu,ovo nije Italija i Španjolska

09.06.2020.

14:45

Autor: Filip Buzov

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Ako je suditi po brojkama iz zadarske Turističke zajednice turizam se na našem području polako budi, no minusi su veliki, gotovo stopostotni u mjesecu svibnju kada su i stigli prvi gosti. Aktualni lipanj je također počeo skromno, a od stranih gostiju najviše je Nijemaca.

Iako je tek početak mjeseca lipnja, kišovit dan u nekim normalnim vremenima obično bi podrazumijevao gužvu i grupe turiste na zadarskom Poluotoku. Kako smo se danas uvjerili tome nije slučaj, no to ne znači da turista nema i da ne planiraju doći - doznajemo iz prve ruke od Pere Papića koji živi u Njemačkoj, a u Zadru je na godišnjem odmoru. Mnogi moji prijatelji u Njemačkoj najavili su dolazak, zato što je tu prostrano, i situacija nije kao u Italiji i Španjolskoj.

Mnogi su već prognozirali kako će ovo biti sezona koju će obilježiti borba za domaćeg gosta. Veseli tako dolazak obitelji iz Zagreba koju susrećemo kod Morskih orgulja: Moja obitelj već par godina posjećuje Zadar,radi arhitekture ,otoka,radi pristupa otocima, da čudno nam ga je vidjeti praznog no veselim se doći i obići ga.

Dojam je jedno, no što kažu službene brojke - pitamo u zadarskoj Turističkoj zajednici.Direktor zadarskog TZ-a Mario Paleka još uvijek je oprezan, iako vjeruje u adute koje ima zadarska regija : Lipanj je obećavajući u nekoj minimalnoj mjeri, dakle gdje bilježimo prema aktualnim podacima na današnji dan oko 795 gostiju na našem području, što je brojka koja nas veseli, tu je 370 njemačkih turista, iz Austrije ih je 86 , ima tu i nešto Slovenaca, čak i Talijana , ali evo ja vjerujem kako će se nakon 15. lipnja pojačati intezitet dolazaka, ulažemo nade u nautički turizam, Zadar je prošle godine proglašen nautičkom destinacijom godine, tu je i dostupnost autoceste - kazao direktor zadarskog TZ-a. 

Optimizam svakako budi i već ranije najave iz zadarske Zračne luke kako u drugoj polovici ovoga mjeseca stižu i prvi avio-gosti.

 

Ton prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.