Hrvatski radio

Radio Zadar

Dojava iz zadarskog zaleđa: Preko dana je grm, a noću šiklja vodu!?

26.07.2022.

14:09

Autor: Filip Buzov

ilustracija

ilustracija

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Iako zadarski Vodovod ovih dana bilježi rekordnu potrošnju vode, a suši se ne nazire kraj - direktor Tomislav Matek i dalje poručuje kako redukcije neće biti. Problem s visokim zonama u Zadru je otklonjen ugradnjom nove pumpe, no zbog rušenja tlakova još uvijek dolazi do problema s dovodom vode u Murvicu, Lovinac te dio Gornjeg Zemunika.

U takvim situacijama su kaže nemoćni, no velika odgovornost leži i na mještanima, Matek tako i dalje tvrdi kako se u zaleđu naveliko krade voda iz hidranata, a lopovi su itekako domišljati, evo i primjera:
Čovjek nam je iz Zemunika Gornjeg rekao imate tu i tu hidrant, vi ga nećete pronaći, ali ja ću vam pokazati gdje se nalazi, preko dana je prekriven lišćem i granjem, a noću ga otvore i zalijevaju svoja polja... Mi vidimo, mi imamo svoj sustav , gdje nama preko noći 50 do 70 litara vode se gubi, krade se na području prema Zemuniku i Ravnim Kotarima

Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda

Na otocima druga priča. Zbog veće dnevne potrošnje vode od količine koja dolazi s kopna u sustav otočne vodospreme - u općini Preko od vikenda traje privremena regulacija vodoopskrbe, najčešće u popodnevnim satima. Nije to i jedina mjera, općina se odlučila na još jedan dodatan potez kako bi osvjestila problem. 

Ono što smo mi s naše strane mogli napraviti je da smo na svim javnim tuševima na plaži isključili vodu, ma svjesni smo kako nećemo tu postići nekakav efekt što se tiče pritiska vode ili da će veća količina vode ostati u sustavu , ali evo nadamo se utjecati na ljude, na njihovu svijest, treba izdržati još ovih 15 tak dana, i biti racionalan s potrošnjom.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko

a potrošnja ovih dana, kažu u Vodovodu, obara sve rekorde.

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.