Hrvatski radio

Radio Zadar

Dojučerašnji osmaši još se ne mogu potpuno opustiti i prepustiti ljetnim praznicima - u jeku su upisi u srednje škole

06.07.2022.

13:38

Autor: Anita Perica

Ilustracija - učionica

Ilustracija - učionica

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Dojučerašnji osmaši još se ne mogu potpuno opustiti i prepustiti ljetnim praznicima. U jeku su upisi u srednje škole. Prijave su započele 25. lipnja i za većinu programa završavaju sutra u podne. Izuzetak su škole koje provode prijemne ispite no takvih na zadarskom području – nema.


Na vrhu ljestvice najtraženijih programa tradicionalno su – gimnazijski programi pa tako i oni zadarske Gimnazije Franje Petrića. Ravnateljica Blanka Pedišić kaže kako zanimanje učenika i ove godine premašuje mogućnosti upisa. Iako je osobno pristalica ideje o provođenju dodatne provjere znanja – nisu imali prijemni ispit:

         To je ozbiljan posao za koji nismo bili spremni ovu godinu, a i nekako nam je iskreno bilo žao djece nakon ove skoro tri pandemijske godine da ih još time bavimo, znamo, nećemo se varati, kakva je nastava bila, ne svugdje i ne kod svih, ali većinom sigurno je da nastava nije bila jednako kvalitetna kao i u normalnim uvjetima, tako da ćemo razmisliti i vidjeti ako bude rasti interes za prirodoslovno-matematičku gimnaziju mi smo čak negdje u dogovorima sa Županijom da bismo čak povećali jedan razred prirodoslovne ali – o tom potom. 

U posljednje vrijeme puno se govori o tome kako nam nedostaje majstora poput onih kakve stvara Strukovna škola Vice Vlatkovića. No sudeći prema navodima ravnatelja Tihomira Tomčića, zapuhali su neki novi vjetrovi oko upisa u takve smjerove:

         Pritisak je ogroman, ne samo na četverogodišnje, nego ono što nas raduje na trogodišnje programe – tako da imamo stvarno super upis i to - sve je popunjeno praktički sat i po - dva nakon što su krenuli prvi dan te prijave učenika. 

Iako za sada nemaju potrebe za prijemnim, tko zna možda će se uskoro i o tome razmišljati, a evo i zašto:

         Recimo, naši tehničari iz računarstva su nam svi od 74 do 80 bodova. To je stvarno visok prag i stvarno visoke ocjene, ali imamo jednu situaciju koja nas fenomenalno raduje, ja se nadam da će ta mlada dama ostati, jedva želim da je upoznam, ona je već 10 dana nama na prvoj listi za automehatroničare, prošla je sva četiri razreda s pet – otkriva nam Tihomir Tomčić i dodaje - to nas toliko raduje, to govori ustvari koliko je kod djece bitna motivacija. 

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 9. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.