Hrvatski radio

Radio Zadar

Dok se čekaju mjere nadležnih, neke se škole i samostalno pripremaju

19.08.2020.

13:24

Autor: Anita Perica

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru, inače Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva, već je razradila par modela rada u koje vrlo lako, kažu, mogu uvrstiti upute Stožera i Ministarstva.

Kako će izgledati škola na jesen? Dok se čekaju mjere i upute nadležnih, neke se škole i samostalno detaljno pripremaju za rad u uvjetima pandemije. Bilježimo jedan zadarski primjer. 

Školska godina je pred vratima. Traže se različite varijante mjera koje će se primjenjivati s ciljem što sigurnijeg i kvalitetnijeg odvijanja nastave u uvjetima pandemije. Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru, inače regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva, već je razradila par modela rada u koje vrlo lako, kažu, mogu uvrstiti upute Stožera i Ministarstva. Praktična nastava u školskim radionicama više se neće realizirati tijekom 4 dana po 4 sata kao što je bilo prijašnjih godina već prelaze na model dva dana praktične nastave po osam sati – navodi ravnatelj Tihomir Tomčić:

       I oni će moći kompletnu praktičnu nastavu, a tu ionako rade u grupama do 10 učenika, realizirati 100 posto. Socijalna distanca je osigurana.

Također, predlaže se kombiniranje nastave u razredu s nastavom na daljinu, na način da bi po pola razreda dolazilo u školu svaki drugi tjedan:

       Prvi tjedan jedna grupa radi s nastavnikom, dakle normalna je nastava, dobivaju zadaće što će idući tjedan samostalno raditi…Idući tjedan dolazi druga grupa i tako se rotira, ali samo za manji dio predmeta…

Budući da su u istoj zgradi dvije škole i tehnička i strukovna te svi rade u jednoj, jutarnjoj smjeni, plan je i to promijeniti: 

       Upravo sam danas predložio kolegi iz Tehničke škole i oni su to načelno prihvatili, da bi u svakoj smjeni bila jedna škola.

Ako Stožer i Ministarstvo ne budu imali bitno drugačije prijedloge, a o svemu će razgovarati i sa osnivačem zadarskom županijom – Strukovna škola Vice Vlatkovića gotovo je spremna za početak nove školske godine pune neizvjesnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.