Hrvatski radio

Radio Zadar

Dok zuje dobro je!

30.04.2013.

11:30

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijest da će Europska komisija privremeno zabraniti tri najkorištenija pesticida u svijetu zbog straha da škode pčelama ugodno je iznenadila pčelare koji već duže vrijeme upozoravaju na problem pomora pčela. Zadarsko područje jedno je od sigurnijih za pčele zbog ekološke orijentacije poljoprivrednika.

Vrlo vjerojatno ne postoji samo jedan uzročnik pomora pčela u svijetu, no jednom od najvećih znanstvenici su čini se ušli u trag. Riječ je o pesticidima na bazi neonikotinoida. Nakon objave da ti pesticidi predstavljaju akutni rizik za pčele Europska komisija predložila je zabranu koja će stupiti na snagu 1. prosinca. Ugodno iznenađen posebice jer su do nedavno iz Bruxeless-a stizale drugačije vijesti zadarski pčelar Krste Bukvić ističe:

"I prije tri dana smo imali užasan problem za kolege iz Županje gdje je preko 120 košnica u jednom danu ostalo prazno jer su bile otrovane na poljima uljane repice. Dakle ipak postoji problem i ipak se nešto okreće u pozitivnom smjeru jer je to užasan globalni problem..."- ističe Krste Bukvić.

Iako je zadarsko područje jedno od sigurnijih za pčele u prvom redu zbog ekološke orijentacije poljoprivrednika Bukvić stalno napominje kako ne treba zaboraviti da je riječ o globalnom problemu.

" …jedini problem imamo na poljima individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom breskve, višnje maraske, trešnje, koja se prska u cvijetu i tu nam se znaju događati problemi, međutim mi smo vrlo dobro upoznati s tim lokacijama i bježimo od njih, a u bilo kojem drugom području Zadarske županije mi smo de facto bez certifikata ekološki proizvođači. Ovih dana, zapravo već noćima ne spavamo u preseljenju svojih pčela na Kornate i doli nam jedino mogu praviti probleme ljudi iz NP da li smo ispoštovali zakonsku regulu. Nema ni pesticida, nema bilo kakvog prskanja, a ništa drugačija situacija nije u Ravnim kotarima, Bukovici gdje je de facto čista ekološka proizvodnja."

Hrvatskom tržištu u ovom trenutku nedostaje na desetke tisuća pčelinjih matica. Na europskom pak tržištu to su brojke od kojih se vrti u glavi - navodi Bukvić

" Ovog momenta europsko tržište treba minimalno nekoliko stotina tisuća pčelinjih matica i pčelinjih zajednica "

Po onoj "u svakom zlu i nešto dobro" to bi značilo priliku za domaće proizvođače pčelinjih matica. Zadarsko područje ima idealne uvijete, tvrdi Bukvić jedan od najvećih proizvođača matica, no u taj posao kaže treba ići organizirano. Konkretni koraci poduzimaju se posljednjih mjeseci u suradnji sa Slovencima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.