Hrvatski radio

Radio Zadar

Dokad muka s prašinom i detonacijama u Bibinjama ?

25.07.2019.

13:03

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Nezavisna list "Bibinje isprid svih"

foto: Nezavisna list "Bibinje isprid svih"

Foto: - / -

Rad kamenoloma iznad Bibinja ugrožava zdravlje žitelja i mjesni okoliš - upozoravaju članovi bibinjskog Općinskog vijeća iz Nezavisne liste Bibinje isprid svih. U Općini Bibinje slažu se da razvoj turizma i kamenolom ne idu zajedno, no dodaju kako se taj problem mora rješavati zakonskim putem.

U dopisu medijima Nezavisna lista navodi kako kamenolom ne poštuje ekološke standarde pa se žitelji svakodnevno moraju nositi s prašinom, bukom i detonacijama. Stoga su prije 3 mjeseca podnijeli kaznene prijave protiv Lavčevića d.o.o.Zadar te protiv dvaju inspektora, navodi u dopisu vijećnik Vice Fuzul, a dodaje i kako nisu zadovoljni ni s načinom na koji općina pokušava riješiti dogogodišnji bibinjski problem. Pri tom Fuzul ističe : Na akciju smo se odlučili ne zato što smo mi protiv radnika, nismo za gašenje radnih mista, mi samo želimo da oni zadovoljavaju norme, da imaju obarivače prašine i ostalo.Sa Zemunika dosta turista dolazi, uz kamenolom je najkraći put i to je katastrofa, možete objesiti lampice i glumiti da je Božić, znači imitacija snijega , to je ulaz u mjesto i to nitko ne voli vidjeti pogotvo mi koji se bavimo turizmom. Dosta kuća je i prijavilo da su oštećene kuće, i tu bi općina morala izaći ususret oštećenim ljudima.

Načelnik općine Bibinje Bruno Bugarija slaže se sa svojim vijećnikom u ocjeni ugroze razvoja turizma, ali ne i pri ocjeni da je općina pasivna kod ovog problema. To je gospodarski interes općine, rad kamenoloma neće moći više egzistirati zbog turizma. Mi vodimo bitku preko Uprave za rudarstvo , bili smo nekoliko puta kod načelnika bili smo i u Ministarstvu graditeljstva, da zaustavimo daljnji rad kamenoloma , međutim to nije baš tako lako zato što sve oko kamenoloma vodi država, mi nismo stranka u postupku. Mi vjerujemo da neće moći dobiti lokacijsku dozvolu zato što kamenolom ne postoji u županijskom prostornom planu - komentirao je za naš program načelnik Bruno Bugarija. 

Na službenu prijavu općine protiv buke i onečišćenja iz kamenoloma, inspektori zaštite okoliša utvrdili su kako Lavčević poduzima odgovarajuće mjere sprječavanja emisije prašine kao i mjere obaranja prašine na kritičnim mjestima - vidljivo je iz dopisa. Taj nalaz je smiješan, jer se na ulazu u mjesto sve bijeli,  ističu iz bibinjske oporbe Inspekcijski nalaz smo dobili na općinskom vijeću – nastalo je smijanje iako je to bio kiseli smijeh, svako tko zna što je kamenolom u Bibinjama nikad nije vidio te topove, oko njega je sve bijelo kilometrima  - kaže Fuzul.

Činjenica je da ima puno prašine i buke, ali to moramo zakonskim putem spriječiti, a aktualiziranje problema kamenoloma u srcu turističke sezone nije u interesu mjesta, zaključuje bibinjski načelnik Bruno Bugarija.  

 

O kamenolomu u Bibinjama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.