Hrvatski radio

Radio Zadar

Dokumentarni film : Četiri godišnja doba na Pagu

29.01.2019.

11:46

Autor: HRT Radio Zadar

Dokumentarni film : Četiri godišnja doba na Pagu

Dokumentarni film : Četiri godišnja doba na Pagu

Foto: - / -

Tvrtka Fare iz Zagreba ovih dana je na otoku Pagu započela snimanje dokumentarca ozbiljnijeg formata. Cilj projekta je predstaviti otok Pag u nekoliko epizoda koje su podijeljene na 4 godišnja doba te ispričati priču o povijesti otoka, arheološkim nalazištima, tradiciji, kulturi i gastronomiji.

Autori projekta su Fabijan Oštarić i Rene Bakalović a ideja o ovom dokumentarcu nastala je na kratkom putovanju i neformalnom razgovoru o hrani .

"Radni naslov Četiri godišnja doba na Pagu odnosi se na seriju od četiri dokumentarca. Velika ambicija s kojom smo ušli u projekt potvrdila se nakon snimanja za prvu zimsku epizodu. Odnosi se to i na sugovornike, na snimljeni materijal kao i na podršku na koju smo naišli na otoku. Namjera nam je serijom potvrditi temeljnu tezu kako je Pag u gastronomskom smislu možda čak i najzanimljiviji otok na Mediteranu. Gastronomiju promatramo u najširem civilizacijskom kontekstu, od odnosa s prirodom, vrhunskih namirnica, kulinarske tradicije, obreda, sve do suvremenih kulinarskih iskoraka i novih turističkih „rituala“. Postavili smo si najviše tehničke i artističke standarde kako bismo seriju uspješno distribuirali u svijetu nakon prikazivanja u Hrvatskoj. Naš je pristup temi više „filmski“ nego televizijski iako se radi o televizijskom serijalu. To se odnosi na stil, dinamiku i želju da je „rok trajanja“ našeg serijala duži nego što je to uobičajeno. Kako ćemo naravno snimiti znatno više atraktivnog materijala nego što ćemo iskoristiti u finalnoj varijanti montaže, male tematske cjeline objavljivat ćemo na društvenim mrežama koje kanimo podići na razinu privlačnog tematskog portala o Pagu. U tom smislu pozivamo sve osobe i institucije koje profiliraju život na Pagu da se uključe u taj popratni segment našeg projekta." poručio je Rene Bakalović.

"Otkrit ćemo samo neke detalje, kako je snimljena prva pilot emisija koja prikazuje zimu na otoku; od šivanja Paške čipke, proizvodnje sira u Paškoj sirani, izrade baškotina u Samostanu sv. Margarite,  pripreme autentičnog jela i nastupa KUD-a Bartol Kašić uz sviranje miha u Kolanu dok su u Novalji posjetili Pivače na Kanat, kuhali modernu inačicu janjećih tripica u Boškincu, posjetili tisućljetne maslinike u Lunu te snimili buru na Žigljenu." izjavio je Fabijan Oštarić.

Ekipa je odlučila projekt započeti sama i kroz kontakte u snimanju privući partnere i sponzore, što je po svemu sudeći strategija kojoj vjeruju da će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju i dovršiti snimanja i postprodukciju ove godine. Na Pag se vraćaju na proljeće kada će nastaviti obilazak otoka i snimanje dokumentarca čije nastavke nestrpljivo očekujemo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.