Hrvatski radio

Radio Zadar

Dolazak cjepiva u Hrvatsku predviđen 26. prosinca

20.12.2020.

14:24

Autor: HRT

Siniša Tomić

Siniša Tomić

Foto: - / -

Europska agencija za lijekove sutra bi trebala izdati odobrenje za cjepivo protiv koronavirusa za zemlje EU-a. Zatim slijedi postupak odobravanja Europske komisije. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a obratio se novinarima uoči odobravanja cjepiva protiv Covida-19.

- Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove, odnosno njegov povjerenstva za humane lijekova koje bi trebalo donijeti pozitivno mišljenje o cjepivu. Nakon toga će uslijediti postupak odobravanja Europske komisije, koje će vrijediti za sve države članice Europske unije, pa tako i za Hrvatsku, rekao je dodavši kako u tom smislu ovih dana očekuju i detaljne informacije o lijeku.

To uključuje uputu o lijeku za pacijenta, sažetak opisa svojstava lijeka za zdravstvene radnike, kao i završno izvješće o ocjeni lijeka.

Dolazak cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, rekao je također.

Na pitanje koliko doza dolazi u Hrvatsku tog 26. prosinca i kada će prva osoba primiti cjepivo, odgovorio je:

- Predviđeno je da doze dođu 26. prosinca, inicijalnom dinamikom koja će se kasnije, u dogovoru s proizvođačem još dalje razraditi. Ali kampanja je predviđena, isto kao i u drugim članicama, 27., 28., 29. prosinca, rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.