Hrvatski radio

Radio Zadar

Dom na Sfingi pomaknuo granice u skrbi osoba koje pate od demencije

02.11.2021.

14:10

Autor: Filip Buzov

AUTOR  Marko Dimic

AUTOR Marko Dimic

Foto: - / -

U zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe na Sfingi otvara se suvremeno opremljena multisenzorna soba za osobe koje pate od demencije ili Alzheimerove bolesti, ujedno prva takva u Dalmaciji. Usluga je osigurana kroz projekt 'Moć osjetila' u potpunosti financiran europskim novcem.

Projekt je težak oko milijun i 800 tisuća kuna, a uključuje i zapošljavanje petero stručnjaka, edukaciju osoblja, te opremanje još jednog prostora i to za muzikoterapiju u Domu za odrasle osobe Sveti Frane. Uz oboljele, psihiloška pomoć pružat će se i njihovim obiteljima. Uspostavljena je posebna telefonska linija, nabavljene su gps narukvice, kao i kombi vozilo koje će na terapije dovoziti sve buduće korisnike sa zadarskoga područja koji nisu smješteni u domu.

Jedna od zaposlenih stručnjaka, mlada psihologinja Tajana Kucelin približila nam je budući rad

psihologinja Tajana KucelinNositelj cijelog projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, a partneri su Dom za odrasle osobe Sveti Frane, Općina Preko i Općina Kali uz podršku Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE čija je predstavnica Marija Podrug Kasalo, ujedno voditeljica projekta, naglasila kako je usluga namjenjena svim potrebitima

Marija Podrug Kasalo


Realizacija projekt trajat će 24 mjeseca. 

Marko Buljat, ravnatelj Doma za stare i nemoćne Sfinga, Zadar : Poboljšat će svakako život ljudi koji pate od demencije u jednom dijelu, u drugome sigurno će spriječiti ili odgoditi progresiju takve vrste bolesti.

Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županijeEU je to posebno apostrofirala i omogućila nam na taj način da uz bespovratna sredstva pripremimo projekt.

Uz oboljele, psihiloška pomoć pružat će se i njihovim obiteljima. Uspostavljena je posebna telefonska linija, nabavljene su gps narukvice, kao i kombi vozilo koje će na terapije dovoziti sve buduće korisnike sa zadarskoga područja koji nisu smješteni u domu.

ravnatelj Marko Buljat i ravnateljica Marina Dujmović Vuković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.