Hrvatski radio

Radio Zadar

Don Dario Tičić : Pohod mjesta gdje leže naši pokojni civilizacijski je čin, groblja su mjesta sjećanja

31.10.2022.

12:10

Autor: Suzana Dražić

Gradsko groblje Zadar

Gradsko groblje Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Obilaskom grobova svojih pokojnih, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojni Zadrani i žitelji Zadarske županije ovih dana, a posebno na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan žele pokazati svoju ljubav, poštovanje i zahvalnost svojim pokojnima.

U Katoličkoj crkvi blagdan Svih svetih slavi se od 6. stoljeća, no, neovisno o vjeri, blagdan je danas prihvaćen kao zajednička civilizacijska vrijednost i u svim se zemljama zapadne kulture obilježava kao državni praznik.Svi sveti su u kršćanskom kalendaru posvećeni svima svetima, ali ne samo onima koje znamo, koje je Crkva proglasila svetima i uzdigla na čast oltara, nego i onom anonimnom mnoštvu pokojnika koji su se spasili i čija su imena kako se vjeruje upisana u Božjoj knjizi života. 

Svetkovina Svih svetih ima svoj početak u 5.st. papa Bonifacije IV. kada je vidio da horde koje navaljuju na gradske zidine Rima, i na barbare koji dolaze sa osvajačkim tendencijama kako bi uništili relikvije svetih mučenike odlučuje sabrati sve kosti, sve ostatke mučenika . Papa je donio svete ostatke mučenika u baziliku 13. svibnja 613. godine posvetio je taj prostor, koji je nekada bio poganski hram svih rimskih bogova, svim mučenicima jer prvi sveci u Katoličkoj crkvi su prvenstveno bili mučenici.

don Dario Tičić, župnik župe Sv. Stošije u Biogradu n/m

 Don Dario Tičić napominje kako je pohod mjesta gdje leže naši pokojni civilizacijski čin, groblja su mjesta sjećanja. 

Da sjećanja na pokojne ili povezanost s njima podiže jednu kulturu življenja, nismo samo ono materijalno, danas je samo jurnjava , samo rokovi, termini , mislim da je ovo prilika da malo svi ova dva dana podignemo ručnu , da malo zastanemo i uzmemo jednu mjericu nade i radosti i životnoga elana za krenuti naprijed ...

don Dario Tičić, župnik župe Sv. Stošije u Biogradu n/m

Na svetkovinu Svih Svetih zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati, kada će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom, a poslijepodne, u 15 sati, predvodi Službu Riječi s odrješenjem za pokojne na središnjem Gradskom groblju.

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.