Hrvatski radio

Radio Zadar

Donacija Odjelu za kirurgiju

30.10.2017.

13:37

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za kirurgiju zadarske Opće bolnice potpuno je obnovio laparaskopski instrumentarij. Donacija je to tvrtke Borik d.d. koja je uz ostalo, osigurala novce za vrijedan uređaj insulflator - nužan za laparaskopske operacije kojih se obavi tri do četiri dnevno.

Zadarska bolnica hrvatski je pionir laparaskopske kirurgije. Malo je poznato da se tom tehnikom operiraju sve vrste tumora crijeva, istaknuo je pročelnik Službe za kirurgiju, dr. Jaša PavićRadimo laparaskopske operacije tumora crijeva - mi smo jedna od bolnica koje to vrlo često rade, i to smo praktički pretvorili u rutinu, u standard. Laparoskopski se rade upale slijepog crijeva, upale žuči, odnosno operacije na žučnjaku, na debelom i tankom crijevu, kod perforacije vrijeda (čira) želuca, dakle, uglavnom sve postupke, i dijagnostičke i operacijske radimo u Zadru.

Uz instrumente, doniran je i važan uređaj insulflator. Donacija je vrijedna gotovo 300 tisuća kuna, a u ovom trenutku, iznimno je važna i zbog toga što je Opća bolnica Zadar pretrpjela velike štete u poplavi. Doznajemo kako će sve operacijske sale biti ponovno u funkciji krajem godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.