Hrvatski radio

Radio Zadar

Dopuna istrage protiv bivšeg pravobranitelja Petra Šale

06.10.2016.

16:35

Autor: HRT-HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački Županijski sud zatražio je dopunu istrage u povodu optužnice protiv bivšega državnog pravobranitelja Petra Šale. USKOK ga tereti da je, kao predstavnik države, tvrtki Stipe Gabrića Jambe na sudu priznao dug od 17 milijuna 400 tisuća kuna za isporuku hrane HV-u i HVO-u 1998-me.

Iako je morao, nije se konzultirao s Vladom, a dug je priznao unatoč pisanim očitovanjima da je zahtjev neosnovan.
U tonskom prilogu izjave odvjetnika Krešimira Vilajtovića, tužiteljice Danijele Pajić i optuženog Šale: 

Po riječima Šalina odvjetnika Krešimira Vilajtovića optužno vijeće je zaključilo da nema dovoljno elemenata za potvrđivanje optužnice.
             "Na sjednici sam upozorio da postoje i materijalni dokazi u predmetima državnog pravobraniteljstva i suda pred kojima je vođen spor s Gabrićem Jambom, a koji apsolutno isključuju gospodina Šalu kao počinitelja kaznenog djela", kazao je Vilajtović. Dodao je i da Uskok u spis nije stavio dokaze koji Šali idu u prilog, poput izjava da je za priznavanje tužbe tadašnje pravobraniteljstvo imalo i suglasnost hrvatske Vlade.
             "Imamo apsurdnu situaciju. Šale je bio pod istragom 16 godina. I sada oni podižu optužnicu koja im se vraća na dopunu istrage", zaključio je Vilajtović.
Uskok u optužnici tvrdio da je Šale bez konzultacija s Vladom u veljači 2001. priznao dug u nakani da metkovskom poduzetniku i političaru pribavi dobit na štetu državnog proračuna. To je navodno učinio unatoč pisanim očitovanjima da je zahtjev neosnovan i da ga treba osporiti te da država nema obvezu plaćanja duga.
Jambo je pokrenuo spor na temelju isprave iz 1998. tvrdeći da mu Ministarstvo obrane nije platilo hranu koju je dostavljao za potrebe Hrvatske vojske. S obzirom da je Šale priznao dug donesena je presuda kojom država Gabriću Jambi treba isplatiti 17,3 milijuna kuna s pripadajućim kamatama i troškovima ovršnog postupka.
Istragu protiv Šale Uskok je pokrenuo još 2008. Pritom su sumnjičili i Gabrića Jamba te njegova brata Božu Gabrića, no postupak protiv njih dvojice je u međuvremenu obustavljen jer je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.