Hrvatski radio

Radio Zadar

Doručak s druge strane Jadranskoga mora

25.11.2016.

09:30

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O važnosti doručka već su ispričane brojne priče. Kako se spravlja pravi talijanski pokazali su nam zadarski Talijani .

Nema čega nema, ali sve mora biti - slatko. Talijanska zajednica u Zadru pokazala je kako izgleda doručak preko Jadranskoga mora. Za početak, kolači su vrlo bitni.

Rina Villani: Ovo su kolači koji se najčešće rade s brašnom i maslacem,, pa imamo krostatu.

Ne može se svaki dan imati ovoliko. Užurbani tempo ne dopušta da se s ovoliko pažnje postavi stol. Zato postoji i slatka prečica.

Da, može se feta kruha s maslacem i marmeladom...

Bez kave ne može započeti dan. Talijanska moka jedan je najprepoznatljivijih simbola Italije.

Eugenia Sikirić: Kava se jednostavno sprema... stavi se voda, prekrije kavom i čekamo da zakuha.

Za malu djecu i bolesne, sprema se posebno jelo kako bi im se pomoglo oporavku.

Elena Knežić: Ovo je zavajon, tradicionalno jelo koje dolazi iz Sjeverne Italije, recept je vrlo jednostavan, sirovi žumanjci i šećer.

Osim velikog izbora, bitno je da je stol lijepo postavljen, vodi se pažnja o ama baš svakom detalju, kako bi se u jelu apsolutno uživalo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.