Hrvatski radio

Radio Zadar

Dosad najmanji broj uzoraka s nekom manom

27.06.2017.

12:11

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bliži se benkovački Vinfest. Ocjenjivački sud već je odradio svoj posao, a rezultati će biti objavljeni na samom festivalu, 7. srpnja u Kaštelu Benković gdje se ova vinska priča održava već osmu godinu.

Budući da je godina bila najblaže rečeno teška i zahtjevna, a posljedice nepovoljnih vremenskih uvjeta vuku se i od ranijih godina, provjerili smo jesu li vinari uopće imali što za prijaviti. 

Unatoč lošim vremenskim uvjetima dobar dio vinara uspio je sačuvati rod i osigurati kontinuitet proizvodnje vina a koliko su u tome uspjeli ove godine govori i podatak o dosad najmanjem broju uzoraka s nekom manom – otkriva nam Željko Katuša, pročelnik benkovačkog gradskog Odjela za gospodarstvo:

       Vjerovali ili ne bilo je uzoraka skoro kao i svake godine, znači bilo je ove godine prijavljeno 74 uzorka, a kao što ste sami rekli nažalost dvije teške vinogradarske godine su iza vinara, ona već pobrana i ova koju treba pobrati, ali naši vinari su iskoristili maksimalno od onoga što im je Bog ostavio pa su to sačuvali i vjerujte da po ocjenama naših kompetentnih certificiranih ocjenjivača imamo jako dobre rezultate.

Ocjenjuju se vina na tržištu i ona u postupku proizvodnje kod vinara-amatera:

       Mogu reći samo toliko da prevladavaju srebrna odličja, imamo dobar dio i zlatnih odličja, tako da i kod amatera ljubitelja vina koji imaju vina za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja također je zabilježen jedan jako dobar pomak. Znači, naši ljudi slušaju struku i slušaju ono što želi tržište i ono što se očekuje od vina.

U osam godina održavanja benkovački „Vinfest“ afirmirao se kao kvalitetna izložba vina ne samo benkovačkog područja i Dalmacije. Polako postaje i vinska priča cijele Hrvatske – ističu organizatori - Grad Benkovac i tamošnja Turistička zajednica. U sklopu festivala priređuju se zanimljiva kulinarska događanja, ugošćuju vinski znalci i iz inozemstva, a sve je to poticaj domaćim proizvođačima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.