Hrvatski radio

Radio Zadar

Dosad najveći uspjeh u New Yorku: Hrvatski maslinari treći na svijetu!

27.05.2022.

10:07

Autor: Nedjeljko Jusup, Dani masline/Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Mrsic / Pixsell

U konkurenciji 1244 uzorka iz 28 zemalja svijeta hrvatska ulja sa 96 nagrada treća, a po postotku uspješnosti i kvalitete najbolja na svijetu. Maslinari iz naše županije osvojili su čak 11 odličja!

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti uspjeh postignut na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2022. World Olive Oil Competition u New Yorku. 


“Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sada”, prokomentirao je Tomislav Duvnjak upravo objavljene rezultate pristigle iz New Yorka.


Duvnjak je, inače, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama koji je i ove godine koordinirao slanje maslinovih ulja iz Dalmacije na natjecanje u New York. U konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, opet su briljirali i sa 96 odličja (69 zlata i 27 srebra) na najvećem i najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja osvojili 3. mjesto ili, kako bi rekli sportaši, brončanu medalju.


Podsjetimo, lani su maslinari iz Hrvatske osvojili 4. mjesto, odmah iza Italije, Španjolske i Grčke sa ukupno 87 medalja (67 zlatnih i 20 srebrnih).


Ispred nas su samo Talijani i Španjolci


Ove godine za kvalitetu svojih ulja dobili su ih devet više nego prošle godine. Ispred Hrvatske su samo Italija (158 medalja) i Španjolska (128), zemlje koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po kvaliteti maslinovog ulja iza Hrvatske su ostale Sjedinjene američke države (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35)…


Hrvatski maslinari iz godine u godinu bilježe rast. Od 2015. kada je bilo je samo 9 prijava Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najjačih po broju prijavljenih robnih marki i stopi uspješnosti. Lani sa 105 uzoraka, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje je iznosilo 75 posto jer su se istarskim maslinarima u većem broju nego inače pridružili i maslinari iz Dalmacije. Organizirao ih je već spomenuti Tomislav Duvnjak sa suradnicima.


Najveći postotak uspješnosti


S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrade Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku. Naravno, ne računajući Bosnu i Hercegovinu koja je prijavila samo jednu robnu marku, onu Mirka Škegre iz Ljubuškog, koja je po peti put za redom osvojila zlatnu nagradu. Time je dokazao postojanost u kvaliteti.


Dakle, po uspješnosti i kvaliteti hrvatska maslinova ulja su najbolja na svijetu. Bolja i od dvije maslinarske velesile Italije i Španjolske koje su osvojile više medalja i temeljem toga zauzele prvo, odnosno drugo mjesto, ali sa manjim postotkom uspješnosti u odnosu na broj poslanih uzoraka ulja na natjecanje u New York. Italija sa 221 uzorkom ostvarila je 77, a Španjolska sa 167 ulja 77 posto uspješnosti.


Nagrade su priznanje za veliki trud i rad. Ali, neka budu i obaveza da se nastavi još bolje. Jer, ipak je teško ostati na vrhu

Domagoj Živković, jedan od nagrađenih hrvatskih maslinara

Zanimljiv je i komentar dr. Ivice Vlatkovića, predsjednika Udruge maslinara Zadarske županije, kojega prenosi Agroklub: "Trud i rad hrvatskih maslinara, naših djedova nije bio uzalud. Mnogi od nas su na njihovim temeljima posadili nove masline i ostvarili uspjehe, rekao je i dodao što je odgovorio francuski enolog kada su ga upitali u čemu je tajna uspjeha francuskih vina? 


Tajna je u tradiciji. Jer, tradicija je eksperiment koji traje i prenosi se na naraštaje koji ga usavršavaju

Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije

Inače, prema hrvatskim regijama maslinarima iz Dalmacije pripalo je 55 nagrada, od čega 29 zlata i 26 srebra, Istri 38 nagrada, od čega 37 zlata i jedno srebro, a Kvarneru tri nagrade i to sva tri zlata.


Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su ukupno 11 nagrada na natjecanju u New Yorku. Od toga 7 zlatnih (Lepur (2), Bovan, Plastić, Lalin, Vulin i Morović) i 4 srebrne medalje (Vlatković (2), Škopić i OPG Ko-Milfa).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.