Hrvatski radio

Radio Zadar

Dovoljno religije da se međusobno mrzimo

14.11.2013.

07:15

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Sveučilištu će danas biti predstavljen Hrvatsko-njemački religijski rječnik autora, prof. Pavla Mikića i prof. Mirka Gojmerca.

Rječnik će predstaviti znanstvenici i predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Jučer je pak na sveučilištu bilo govora o ulozi religije u izgrađivanju mira i tolerancije u našem društvu i današnjem svijetu, o čemu je govorio prof. Peter Kuzmič s osječkoga Evanđeoskog teološkog fakulteta. Istaknuo je kako vjerske zajednice na područjima nekada zahvaćenim ratom u tom pogledu ne koriste sav svoj potencijal:

    "Pa vjerojatno zbog te etno-religijske identifikacije jer ako se misli  da Hrvat mora biti katolik, Srbin pravoslavac,  a Bošnjak musliman, onda je teško tog drugoga prihvatiti onakvog kakav jest. Ravnopravno ga tretirati. Netko je rekao da mi imamo dovoljno religije da se međusobno mrzimo, a premalo da bi smo se međusobno voljeli."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.