Hrvatski radio

Radio Zadar

Dr Biloglav: Prijavom policiji narušava se povjerenje pacijenata

20.08.2019.

11:49

Autor: S. Dražić

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / -

Dr Damir Biloglav kaže kako do sada nije prijavio niti jednog svog pacijenta policiji jer ne želi narušiti povjerenje koje postoji između liječnika i pacijenta, ali podržava svako nastojanje koje će smanjiti broj prometnih nesreća.

I zadarski obiteljski liječnici podržavaju Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima prema kojem su liječnici dužni policiji prijaviti promjene zdravstvenog stanja svojih pacijenata, ali očekuju da se uvedu neke promjene jer se na ovakav način narušava povjerenje između pacijenta i liječnika.

Obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5.000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja, a s druge strane liječnica iz Orahovice ispričala je svoje iskustvo - kaže da joj pacijent kojeg je prijavila policiji sada šalje poruke prijetećeg sadržaja.

Zadarski obiteljski liječnik, dr Damir Biloglav podržava svako nastojanje da se smanji broj prometnih nesreća:

  Ako samo pogledate s gledišta onih koji su stradali u prometnoj nesreći  zbog vozača kojima nije bilo mjesto za volanom  onda je jasno da nijedan pravilnik ne može biti dovoljno oštar da sankcionira sve te vozače koji prave nered u prometu.

Dr Biloglav kaže da do sada nije prijavio nijednog pacijenta i kako nema namjeru to ni ubuduće pod ovim uvjetima:  Radije ću platiti kaznu nego to učiniti prema pacijentima koji su mi osobito važni.

 Nama kao obiteljskim liječnicima izuzetno je važano povjerenje koje imamo s našim pacijentima.Želimo sačuvati taj naš odnos, da nas se ne stavlja na suprotne strane jer mi ćemo se uvijek buniti protiv bilo kakvih pravilnika koji se ubacuju između mene i mog pacijenta. To je prije svega odnos povjerenja.  

Dr Biloglav predlaže da pacijenti sami opunomoće svoga liječnika da u slučaju promjene zdravstvenog  stanja prijave to policiji: Neka im to bude uvjet prije nego dobiju vozačku dozvolu ili prije produženja vozačke da odu kod svog obiteljskog liječnika i da mu da neku vrstu punomoći da ga liječnik u slučaju promjene zdravstvenog stanja, koja može utjecati na sposobnost vožnje, može prijaviti policiji.

   Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina, čime bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnika.

 

 

 

 

LIJEČNICI I PRAVILNICI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina