Hrvatski radio

Radio Zadar

Dr. Finka:Udruga bezrezervno podržava nabavu linearnog akceleratora

26.02.2021.

13:07

Autor: Grad Zadar - HRT Radio Zadar

Foto / Grad Zadar

Foto / Grad Zadar

Foto: - / -

Nakon najave Vlade RH o uvrštenju Zadra na listu za kupnju linearnih akceleratora, članovi udruge „Zadarski pacijent“ koje vodi dr. Dubravka Finka susreli su se danas s gradonačelnikom Brankom Dukićem te iskazali podršku nabavi uređaja koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu u Zadru i županiji.

Gradonačelnik Grada Zadra,  Branko Dukić primio je predstavnike Udruge za promicanje i zaštitu prava pacijenata „Zadarski pacijent“, koje vodi predsjednica dr. Dubravka Finka.  

Članovi udruge iskazali su bezrezervnu podršku akciji nabavi linearnog akceleratora koju je pokrenula Lige protiv raka Zadar i za koju je prije više od 4 godine otvoren donacijski račun. Ovih dana je zahvaljujući njihovom zalaganjima te kroz medijsku kampanju „Zraka za život“,  potrebu Zadra i Zadarske županije za ovim vrijednim medicinskim uređajem prepoznala Vlada RH i najavila uvrštenje Zadra na listu za nabavku linearnih akceleratora iz europskih fondova.

- Značajna je to vijest za sve onkološke pacijente i mi kao udruga koja se zalaže za promicanje prava pacijenata svakako podupiremo ovu akciju, a i sama sam upoznata s mukama koje prolaze pacijenti koji u Split odlaze na zračenja, istaknula je dr. Finka.

- S aktivnostima koje su usmjerene na nabavu linearnog akceleratora u Zadru počeli smo još puno prije nego je otvoren službeni račun za prikupljanje donacija, podsjetio je ovom prigodom gradonačelnik Dukić te posebno naglasio kako nabavka ovog uređaja nema alternativu:

- Sada je to prepoznala i Vlada RH na čemu im ovim putem još jednom hvala. Uređaj je ovo koji je prijeko potreban onkološkim pacijentima jer će olakšati život i njima i njihovim obiteljima. Više se neće morati mučiti putujući kilometrima u druge gradove da bi dobili odgovarajuću zdravstvenu skrb već će to imati u svom gradu. Grad Zadar i Opća bolnica Zadar vjerovali su puno prije da ćemo dobiti linearni akcelerator i stoga je odgovarajući prostor već predviđen. Istovremeno s tim, vodi se računa i o edukaciju potrebnog stručnog kadra kako bi sve bilo spremno u trenutku kad uređaj dođe u Zadar.

Dr. Finka također je gradonačelniku Dukiću ukratko predstavila članove Udruge „Zadarski pacijent“ osnovane 2019. godine te misiju, ciljeve i planove udruge. Čim se stvore povoljniji epidemiološki uvjeti i korona-epidemija malo popusti u planu im je održavanje radionica, tribina i predavanja s ciljem podizanja svijesti i informiranja građana o zakonom reguliranim osiguranim pravima pacijenata te o pravima pacijenata općenito.

Gradonačelnik Dukić zahvalio je na potpori nastojanjima oko kupnje aparata za zračenje i kazao kako je Grad Zadar uvijek otvoren za sve inicijative koje mogu iznjedriti nove programe unaprjeđenja kvalitete zdravlja i života svih građana. Civilni sektor i udruge koje se time bave i okupljaju različite stručnjake-volontere vrijedan su partner i pomoć svim javnim institucijama pa tako i Gradu Zadru, objavljeno je na stramnici Grada Zadra

Foto/ Grad Zadar

Foto/ Grad Zadar

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.