Hrvatski radio

Radio Zadar

Dr. Medić o slučajevima zaraze kod cijepljenih osoba

03.01.2021.

10:50

Autor: hrt

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Neki od novozaraženih korisnika primili su prvu dozu cjepiva, no premalo je dana prošlo od dana cijepljenja da bi ono počelo djelovati - dio je njegove izjave u priopćenju zadarskog Stožera .

Zbog pojave simptoma koronavirusa kod jednog štićenika Doma za odrasle osobe Sveti Frane Zadar provedena su testiranja svih  korisnika te je utvrđeno da je 14 korisnika pozitivno na koronavirus.

 „Pojava COVID-19 pozitivnih štićenika u domovima nije novost. Sličnu  situaciju imali smo već u ovom domu  i uspjeli smo zaustaviti daljnje širenje virusa. Zbog prirode osnovne bolesti korisnika ove ustanove, dogovoreno je da se dio privremeno smjesti u jedan od objekata na području Grada Zadra gdje će provesti samoizolaciju, a po isteku će se nastaviti cijepljenje kako onih koji su već primili prvo cjepivo, tako i onih koje ćemo prvi puta cijepiti. Neki od novozaraženih korisnika primili su prvu dozu cjepiva, no premalo je dana prošlo od dana cijepljenja da bi ono počelo djelovati. Očito su neki korisnici bili ili asimptomatski prilikom primanja cjepiva, ili su se cijepili u razdoblju inkubacije koronavirusa, što nije neuobičajeno, a samo cijepljenje ne utječe na tijek bolesti. Cjepivo bi kod štićenika koji brzo počinju razvijati antitijela trebalo ublažiti simptome bolesti.  Pojava virusa u ovoj ustanovi neće poremetiti plan cijepljenja, već ga samo odgoditi za razdoblje izolacije i samoizolacije štićenika.“, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.