Hrvatski radio

Radio Zadar

Dr Medić:Treba izdržati idućih mjesec dana

19.12.2020.

11:23

Autor: Suzana Dražić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Potrebno je izdržati idućih mjesec dana, kada će sve ove uvedene mjere usporiti širenje pandemije, posebno se to odnosi na bolnice i domove za starije, istaknuo je za Radio Zadar zadarski epidemiolog dr Alan Medić.

"Virus se toliko raširio u populaciji da više nego ikad moramo paziti jedni na druge i izdržati sve ovo",kaže vodeći zadarski epidemiolog koji je i sam upravo prebolio covid i upozorava na moguće komplikacije koje ova bolest donosi sa sobom uz napomenu da oporavak traje tjednima. 

   Covid je vrlo ozbiljno stanje o kojem mi učimo svaki dan nešto novo. Svaki put saznajemo za neke nove, kasnije popratne  pojave ili komplikacije. Bolest je dugotrajna i kod nekih ima dugotrajni febrilitet. Kod nekih mojih kolega, koji su preboljeli covid,povišena temperatura je trajala 15, 16 dana. Treba izdržati.

Na pitanje trebaju li oni koji su preboljeli ovu bolest i dalje nositi masku poruka dr Medića je: 

   "Nosite je uvijek. Nije novost da neki ljudi obolijevaju dva puta. Osobito ako ste imali slabiju kliničku sliku prvi put,kod ponovnog oboljenja možete imati teže simptome. Ono što  u medicini zovemo kolonizacija je da čovjek koji je prebolio ovu bolet  može imati virus u nosu i ako nakon mjesec dana dobije novi infekciju ne mora imati teške smptome ali je zarazan za svoju okolinu i zato uvijek nosite masku.

  Konačno i jedino rješenje, ističe dr Medić, u suzbijanju pandemije je cijepljenje i to masovno jer za pozitivan učinak potrebno je obuhvatiti oko 60 do 70 posto populacije, kako se i planira, i to u što kraćem vremenu.

 

Poslušajte

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.